Hlavní obsah

Prachové SMS zprávy varovaly občany Ústí

Právo, rup
ÚSTÍ NAD LABEM

Výrazně zvýšené hodnoty koncentrace prachu v ovzduší přiměly magistrát v Ústí nad Labem k rozeslání textových zpráv na mobilní telefony občanů s informacemi o zhoršeném stavu ovzduší. Příčinou je zvýšené používání tuhých paliv a doprava. Prognóza varuje, že současný stav může trvat až do příštího týdne. Smogová situace trvá na severní Moravě.

Článek

"Upozorňujeme na zvýšené koncentrace prachu, doporučujeme omezit pobyt venku na dobu nezbytně nutnou." Takovouto zprávu dostali obyvatelé ve středu do svých mobilních telefonů prostřednictvím krizových SMS.

Varování pro děti a nemocné

"Třikrát vyšší koncentrace prachu v ovzduší se staly důvodem, proč město opět využilo tuto SMS zprávu. Týkala se především dětí, astmatiků a dalších, kteří trpí onemocněním dýchacích cest. Zprávu přednostně obdrželi ředitelé základních a mateřských škol," informoval Právo primátor Petr Gandalovič.

Hlavním zdrojem prachu v současném nepříznivém inverzním rázu počasí jsou především lokální topeniště a doprava. Nárůst cen elektřiny a plynu bohužel způsobil, že se někteří majitelé rodinných domků vrátili k neekologickému využívání tuhých paliv.

Policie dohlíží na silnice a staveniště

"Tomu lze samozřejmě těžko zabránit. Uložil jsem městské policii, aby začala důsledně sledovat situaci na silnicích i staveništích - jde například o to, aby nákladní vozy nepřevážely sypké a prašné materiály bez zakrytí", dodal Gandalovič.

Vyšší koncentrace prachu v ovzduší se v Ústí objevují poměrně často, ale většinou na velmi krátkou dobu. Nynější prognóza však hovoří o tom, že by tato situace mohla trvat až do poloviny příštího týdne.

Problémy také na severu Moravy

Zhoršené ovzduší trápí od začátku týdne také obyvatele na severní Moravě. Krajský úřad vyzval starší občany a děti, aby se venku zdržovali co nejméně. [celá zpráva]

Anketa

Přivítali byste ve své obci varovné SMS o znečištění vzduchu?
Ano
96 %
Ne
4 %
Celkem hlasovalo 650 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Ostravsko trápí smog

Až osminásobně jsou v těchto dnech překračovány limity prašnosti na některých místech Ostravska. "V kraji se opět s příchodem mrazů a inverze zhoršil stav...

Výběr článků

Načítám