Hlavní obsah

Pozůstalí budou mít nárok na odškodnění za smrt či komplikace po očkování

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokud v důsledku povinného očkování dojde k vážným zdravotním komplikacím nebo k úmrtí, budou mít pozůstalí nově nárok na odškodnění. Zákon se týká jak dětí, tak dospělých. Ve třetím čtení to v rámci vládního návrhu zákona schválili poslanci ze všech poslaneckých klubů. Zákon nyní půjde do Senátu a poté k prezidentovi.

Foto: Profimedia.cz

Očkování celosvětově zachránilo několik desítek milionů životů.

Článek

Dosud platila praxe, že za vzniklou újmu nebyl nikdo povinen odškodnění poskytnout. Nyní by měl stát místo majetkové a nemajetkové újmy nahrazovat ztížení společenského uplatnění očkovaného a náklady na péči o něj, jeho zdraví nebo domácnost.

Na přijetí zákona se shodly všechny strany ve Sněmovně. První místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová dokonce neskrývala překvapení nad tím, proč se o takovém zákoně baví poslanci až nyní.

Přijetí si pochvaloval i předkladatel zákona ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Splnili jsme tím slib a doufám, že se díky tomu podaří otupit hrany mezi těmi, kteří jsou proti očkování právě z obav možného poškození,” řekl Vojtěch a dodal, že se jedná o jednotky případů, a rodiče by se tak očkování neměli obávat.

Poslankyně ČSSD Alena Gajdušková po přijetí zákona jen krátce poznamenala, že doufá, že zákon budou Češi potřebovat co nejméně.

Méně než 10 případů ročně

Poškozený nebo jeho zákonný zástupce v případě problému do tří let požádá ministerstvo zdravotnictví o odškodnění. Odborná komise pak bude mít půl roku na vyhodnocení. Pokud by v této době nerozhodla, musí se lidé obrátit na soud.

Maximální výši náhrady předloha nestanovuje, ministerstvo chce postupovat podle občanského zákoníku a podrobnosti stanovit vyhláškou. Předpokládá, že celková výše náhrad nepřesáhne 100 milionů korun ročně. Odškodnění by se podle odborníků mohlo týkat méně než deseti případů ročně.

V Česku jsou děti povinně očkovány proti devíti nemocem, včetně nepovinných vakcín je to ročně milion dávek.

Mezi povinné vakcíny patří hexavakcína a kombinované vakcíny proti zarděnkám, spalničkám, příušnicím, poté proti záškrtu, tetanu a dávivému kašli a poslední proti záškrtu, tetanu, dávivému kašli a dětské obrně. Všechna tato očkování děti absolvují do 11 let.

Povinnost vysvětluje ministerstvo ochranou zdraví celé společnosti. Proti infekci jsou v případě vysoké proočkovanosti chráněni i ti, kteří ze zdravotních důvodů očkováni být nemohou. Roste ale počet rodičů, kteří děti očkovat nenechávají nebo ho odkládají do vyššího věku, protože je považují za nebezpečné. Závažné nežádoucí účinky ale podle odborníků nejsou prokázány.

Reklama

Výběr článků

Načítám