Hlavní obsah

Pozice v radě nejsou kořist, říká k nedohodě s ANO budoucí pardubický hejtman

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mrzí mě, že jsme se s ANO nebavili o programových věcech, uvedl v rozhovoru pro Právo minulý a zřejmě také budoucí hejtman Pardubického kraje Martin Netolický z ČSSD. ANO, které volby vyhrálo, podle něj nebylo spokojené s nabídkou ve volbách druhých sociálních demokratů. Na spolupráci v krajské vládě se tak nakonec dohodla ČSSD s Koalicí pro Pardubický kraj, ODS a STAN.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Článek

Hnutí ANO si stěžuje, že nerespektujete vůli voličů a vítěze jste po zákulisních jednáních vytlačili do opozice. Jak to vnímáte?

Domluvené koalice v krajích

FOTO: David Ryneš, Novinky

Nabídli jsme ANO účast v koalici, náměstka hejtmana a radního. Nabídli jsme jim i předsedu kontrolního výboru s možností neomezeného vstupu do vnitřního systému. V pondělí ve tři čtvrtě na šest večer mi ANO poslalo SMS, že náš návrh nepřijímá, proto jsme ve svých klubech projednávali jen variantu ČSSD, Koalice pro Pardubický kraj, ODS a STAN.

Nabídku označilo ANO za nedůstojnou.

Mrzí mě, že jsme se s ANO nebavili o programových věcech, bylo to jen o počtech křesel. Opakuji to, co jsem zdůrazňoval při koaličních vyjednáváních, že pozice v krajské radě nejsou kořist. V Pardubickém kraji neplatí nařčení, že se nám nechce od koryta, jak nám bylo naznačeno. STAN jsou nový subjekt v zastupitelstvu. Za ODS obhájil jen kolega Waltr, ostatní jsou noví, za ČSSD je 60 procent nových zastupitelů, v radě zůstáváme jen dva. I v KPK došlo ke změnám.

ČSSD a KPK by si vystačily buď se STAN, nebo s ODS. Proč vytváříte širokou koalici?

Aby byla silná, rozumná, aby se nehádala, aby kompromis a konsenzus v radě i zastupitelstvu byly co nejširší. Abychom se nedostávali do situace jako v některých městech, kde se jednání protahují i na desítky hodin a zastupitelé se zabývají spíš sami sebou než potřebami města.

Reklama

Výběr článků

Načítám