Hlavní obsah

Povodeň by byla více než katastrofální, nebýt jizerskohorských přehrad

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soustava jizerskohorských přehrad zabránila v sobotu daleko větší katastrofě. Přehrady Josefův Důl a Bedřichov totiž stačily zachytit velké množství vody, která se tak nedostala do koryt řek.

Článek

V neděli to novinářům na tiskové konferenci řekl ředitel jabloneckého závodu Povodí Labe Jaroslav Jaroušek s tím, že obě malé přehrady Mlýnice a Fojtka, u kterých hrozilo v sobotu protržení hrází, nápor vody nakonec zvládly.

„Tyto přehrady jsou koncipovány na malé množství vody při přívalových deštích. Byly postaveny po rozsáhlé povodni v roce 1897, aby zachytily malé přívalové deště, ale na takový déšť nestačily. Vždyť na Mlýnici jsme zaznamenali 1500letou vodu,“ podotkl Jaroušek.

Výraznou roli tak sehrály především přehrady Josefův Důl a Bedřichov. V sobotu podle něho přitékalo do největší vodní nádrže v Josefově Dole 71 kubických metrů vody za vteřinu a odtok byl prakticky nulový. „Celkem bylo v soušské přehradě 1,7 miliónu kubíků vody. Kdyby tato přehrada nebyla, řešili bychom vážné problémy pod přehradou,“ konstatoval Jaroušek. Bedřichovská přehrada, v níž tekla ještě v neděli odpoledne voda přes přepad, zadržela asi jeden milión kubických metrů vody.

Bude se zkoumat rozsah škod

Vodohospodáři se podle ředitele Jarouška připravují na to, že v pondělí začnou mapovat rozsah škod, které povodně napáchaly. V případě Fojtky a Mlýnice odpustí vodu z přehrad o několik metrů, aby zjistili, jak a zda byly náporem vody poškozeny hráze.

V průběhu neděle se pak situace na většině toků na Liberecku začala stabilizovat. Na mnoha místech klesla voda na první a druhý stupeň povodňové aktivity. „V Předláncích ve Višňové a v Mníšku už v neděli dopoledne byl pouze druhý stupeň povodňové aktivity, třetí stupeň platil v Hrádku nad Nisou a patrně i ve Frýdlantu, kde nám voda zničila limitograf,“ upřesnil ředitel povodní.

Pomoc v oblastech postižených povodněmi

  • Jak přispět lidem postiženým živlem

Humanitární organizace ADRA – peněžitě na účet 40284028/0300 (variabilní symbol 391), dárcovskou SMS ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777, dobrovolníci se mohou hlásit na dobrovolnici@adra.cz.

Diakonie ČCE – finančně na konto 27196349/0800 (variabilní symbol 2010) nebo zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS POMOC POVODNE na číslo 87777.

Společnost Člověk v tísni – peněžitě na účet 72027202/0300 či zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE

Společnost Člověk v tísni – peněžitě na účet 72027202/0300 či zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE na číslo 87777.

Charita ČR – finančně na konto 5015003434/5500 (variabilní symbol 444) nebo dárcovskou SMS ve tvaru DMS POVODNE2010

Charita ČR – finančně na konto 5015003434/5500 (variabilní symbol 444) nebo dárcovskou SMS ve tvaru DMS POVODNE2010 na číslo 87777.

ADRA, Člověk v tísni či Český červený kříž v Liberci (Palachova 504/7) také přijímají dezinfekční prostředky, lopaty, kolečka a další nářadí na vyklízení domů a odstraňování povodňových škod.

  • Jak žádat o pomoc

Lidé zasažení povodněmi mohou své obecní úřady na základě zákona o hmotné nouzi požádat o poskytnutí okamžité mimořádné pomoci, která může být v hodnotě až patnáctinásobku životního minima. U jednotlivce by tedy šlo o částku až 46 890 korun. Výše této dávky se stanovuje s přihlédnutím k majetkovým poměrům a příjmové situaci osoby nebo společně posuzovaných osob.

Úřady mohou poskytnout mimořádnou pomoc i člověku, jenž nemá vzhledem k příjmům a majetku dostatek peněz na úhradu nezbytných základních předmětů, státní pomoc může být použita i na úhradu přechodného ubytování.

Lidé postižení povodněmi musí o pomoc požádat prostřednictvím formuláře na obecních úřadech, dokument lze také stáhnout z portálu ministerstva práce a sociálních věcí na adrese http://portal.mpsv.cz/forms.

Více informací na stránkách ministerstva www.mpsv.cz.

Ačkoli Liberecký kraj zasáhly povodně v posledních deseti letech třikrát především na řece Jizeře, takový rozsah vodohospodáři nepamatují. Stoletou vodu tentokrát naměřili i na Smědé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám