Hlavní obsah

Povinná maturita z matematiky se ruší

Novinky, Renáta Bohuslavová

Povinná maturita z matematiky, která měla být původně už v roce 2021, se ruší. Studentům tak zůstává možnost vybrat si mezi cizím jazykem a matematikou. Ve středu o tom rozhodli poslanci a schválili změnu zákona. Ten nyní půjde do Senátu a k prezidentovi.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Debata o zrušení povinné maturity z matematiky nebo pouze o jejím odložení se vedla celé volební období a maturanti dlouho nevěděli, jestli budou muset v roce 2021 povinnou matematiku mít, nebo ne.

Středoškoláci píší dopisy proti maturitě z matematiky. Pořád není jasné, jak to bude

Věda a školy

„Chtěl bych zdůraznit, že nesouhlasíme s povinným odkladem maturity z matematiky o dva roky a trváme na jejím úplném zrušení,” prohlásil před poslanci ministr školství Robert Plaga (za ANO) s tím, že už to prosazoval před koronavirovou krizí.

Ministra podpořila i opozice z řad Pirátů, SPD, ODS, TOP 09, lidovců a STAN.

Společně se stavěli především proti alternativnímu návrhu z řad koaličních poslanců ANO a ČSSD, aby bylo zavedení povinné maturity z matematiky pouze o dva roky odloženo. Takový návrh ale neprošel.

Povinná maturitní matematika: stále zmatek

Věda a školy

„Říkáme jen to, ať pokračujeme v cestě, která už byla schválená a je v souladu s dlouhodobým plánem. Navrhujeme, ať cíle, který si vláda dala, dosáhneme jen později, za dva roky,” hájila návrh bývalý ministryně školství a poslankyně ČSSD Kateřina Valachová.

Povinnou maturitní matematiku nerušit, ale opět odložit, navrhují poslanci

Domácí

Povinná maturita z matematiky je podle ní nutnou cestou vpřed. Argumentovala i tím, že některá gymnázia už dnes toto zavádějí.

Nedělejme z mladých lidí hlupáky

Na to argumentoval například poslanec Dominik Feri (TOP 09) s tím, že studenti by sami měli mít možnost si vybrat.

„Neměli bychom dělat z mladých lidí hlupáky, ale měli bychom jim nechat volbu pro výběr budoucího povolání,” prohlásil Feri.

Pro možnost volby se vyjádřili i Piráti. „Podporujeme volbu mezi cizím jazykem a matematikou. Nesouhlasíme s tím, aby se problém odsunul pouze o dva roky, kdy tady tato vláda nebude a nebude to moct změnit ani nová Poslanecká sněmovna,” uvedl poslanec Lukáš Bartoň.

Státní zkouška by se tak navíc měla omezit jen na didaktické testy. Ústní a písemné maturity z jazyků by se měly přesunout zpět do škol.

Kromě zrušení maturit prošla i řada pozměňovacích návrhů. Jedním z nich je například povinnost pro Cermat, aby po maturitách zveřejnil zadání jejich společné části a také správná řešení zadaných úloh. Školy budou moci zakázat žákům i používání mobilních telefonů nebo jiných elektronických zařízení. Další změny se týkají i studia cizinců nebo lesních školek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám