Hlavní obsah

Poulova rodina chce milióny, které prý měla uložené ve vládním trezoru

– Praha

Rodina bývalého šéfa Úřadu vlády Lubomíra Poula žaluje stát. Chce přes 3,5 miliónu korun, které prý měla uschované ve vládním trezoru. Peníze policie zabavila při razii v roce 2013, kdy zadržela nejen Poula, ale i tehdejší ředitelku kabinetu premiéra Petra Nečase Janu Nagyovou. Uvedl to v pátek Radiožurnál.

Foto: Petr Horník, Právo

Lubomír Poul

Článek

Poul nakonec nebyl z ničeho obviněn, nebylo ani zjištěno, že by peníze souvisely s nějakým zločinem, a suma se tak vrátila na Úřad vlády.

Někdejší šéf Úřadu policii tvrdí, že nalezené peníze nebyly jeho, ale šlo o úspory jeho rodičů. Ti mu je prý svěřili, protože v jeho zaměstnání byl trezor. Proč byly ve vládním trezoru soukromé peníze, odmítl Poul vysvětlit. Rodina se o ně nyní chce soudit.

Podle advokáta Poulových Vladimíra Řičici byla částka určena pro Poulova bratra, který žije v USA. Pokud by se vrátil, peníze by použil na nákup nemovitosti, řekl rozhlasu Řičica.

Není jasné, jak sumu získali

Šéf Úřadu vlády Pavel Dvořák ale uvedl, že Poulovi dostatečně neprokázali, že peníze jsou jejich. „My jsme odmítli finanční prostředky vydat zejména z toho důvodu, že to zdůvodnění bylo velmi málo důvěryhodné a velmi nedostatečně podložené," uvedl Dvořák. Radiožurnál dodal, že Poulova matka je bývalá prodavačka, otec pracoval na řadové funkci v továrně.

Dalších zhruba 250 000 korun, část toho v dolarech, chce pak přímo Lubomír Poul. Místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná Radiožurnálu řekla, že 4. dubna podal Poul žalobu o vydání částky 158 000 korun a 4355 amerických dolarů.

Anketa

Necháváte si v práci uložené soukromé věci?
ano, soubory v počítači i cennosti či elektroniku
10,6 %
jen soubory v počítači
7,1 %
ne
82,3 %
Celkem hlasovalo 1740 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám