Hlavní obsah

Potřebujete reformu důchodů, řekl Wolfowitz

PRAHA

Paul Wolfowitz, šéf Světové banky (SB) a jeden z nejvlivnějších mužů globálního světa financí, zavítal do Česka na návštěvu, aby zemi uvedl mezi vyspělé státy světa. Wolfowitz pochválil pokroky, které Česká republika od listopadu 1989 učinila, ovšem zdůraznil, že stejně jako jiné evropské státy potřebuje ČR reformy důchodového a zdravotního systému.

Článek

"Výzvou pro všechny evropské země je stárnutí populace a provedení reforem důchodů a zdravotnictví," řekl Wolfowitz na tiskové konferenci po setkání s předsedou vlády Jiřím Paroubkem. Cílem jeho návštěvy je slavnostní uvedení ČR mezi vyspělé státy světa.

Česko tak přestaně čerpat finanční prostředky od SB, naopak se stane plátcem pro chudší státy. SB i česká vláda však chtějí využít konferenci finančníků v Praze a povýšení ČR mezi vyspělé ekonomiky slavnostně vyhlásit.

Premiér prý Wolfowitze krátce informoval, jak chce ČR udržet hospodářský růst mezi čtyřmi a šesti procenty, aby se v roce 2013 dostala na průměr Evropské unie. Zároveň jej ubezpečil, že se ČR chce podílet na pomoci rozvojovým zemím a svoji pomoc postupně zvyšovat.

Premiér s šéfem Světové banky hovořil také o začleňování romské populace do společnosti. "Jsem potěšen závazkem vlády, že zvýší vzdělání Romů v České republice," řekl Wolfowitz.

Podle Wolfowitze se ČR velmi zlepšila

Současný šéf SB a bývalý první náměstek amerického ministra obrany Paul Wolfowitz byl v České republice již několikrát, poprvé v roce 1991. "Jsem ohromen změnami, kterými vaše země prošla. Učinili jste velký pokrok a ukazujete cestu ostatním," řekl s tím, že je zde stále prostor pro další zlepšování.

Wolfowitz patřil k předním spolupracovníkům administrativy prezidenta USA George Bushe. Nynější šéf SB byl řazen k jestřábům během spojeneckého zásahu v Iráku na jaře 2003.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám