Hlavní obsah

Poštovní známky se Zemanem jsou hotové, podívejte se na jejich výrobu

Novinky, Marika Konárková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská Poštovní tiskárna cenin ve čtvrtek rozjela tisk známek s portrétem prezidenta Miloše Zemana. Rotační stroj teď jede v jednom kuse, v první vlně musí vytisknout 10 miliónů známek. Podle potřeby České pošty se pak dotisknou další kusy.

Poštovní známky s portrétem prezidenta Zemana jsou na světěVideo: Novinky

 
Článek

Poštovní známky jsou tištěny na tiskovém listě po sto kusech. Známka je dvoubarevná, vyrobena technologií starých mistrů pomocí rotačního ocelotisku v kombinaci s hlubotiskem. Na konci příštího týdne bude Poštovní tiskárna cenin odesílat prvních pět miliónů známek do skladů České pošty, která je bude dále distribuovat.

„Snažíme se udržet kvalitu a standard prezidentských známek na stejné úrovni. Kvalita je stále na špičkové úrovni jako u těch předchozích. Jsme schopni vyrobit až dva milióny známek za jeden den,“ řekl výkonný ředitel Poštovní tiskárny cenin v Praze.

Foto: Česká pošta, Miloš Ondráček, ČTK

Známka s prezidentem Milošem Zemanem, jejímž autorem je rytec Miloš Ondráček.

Na prezidentské známce je písmeno A, které značí vnitrostátní provoz, tedy posílání po České republice, což stojí v tuto chvíli deset korun. Jde také o takzvanou známku výplatní, která se může kdykoliv dotisknout.

Za dvě vteřiny je hotovo

„Tiskne se z role, na jeden průchod se vytisknou v tomto případě dvě barvy. Papír pokračuje dále strojem, kde se usuší, vyperforuje, nakrájí a založí do sušicí skříně. Tedy na jeden průchod strojem vyrobíme kompletní tiskový arch, který jde rovnou do třídíren. Výrobní proces trvá dvě až čtyři vteřiny,“ popisuje výrobu známky Štefek.

Nová známka je dvoubarevná. Ochranné prvky tvoří bloková perforace, což znamená, že se všechny známky perforují najednou. Čili není přípustná žádná odchylka. Finanční náklady na výrobu jedné poštovní známky se pohybují pod jeden halíř.

Tato prezidentská zakázka nijak neomezila a nepozastavila výrobu jiných známek. Poštovní tiskárna cenin má kapacitu, která převyšuje poptávku. Ročně tiskne 45 vzorů známek pro Českou poštu, ale například i pro Slovensko a Slovinsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám