Hlavní obsah

Pošta vydá deset miliónů známek se Zemanem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poštovní známku s portrétem prezidenta Miloše Zemana vydá Česká pošta 24. dubna v emisi deseti miliónů kusů. Známka bude k dispozici dříve, než pošta původně plánovala, oznámil ve čtvrtek její mluvčí Ivo Mravinac.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pražská tiskárna cenin zahájila ve čtvrtek 28. března výrobu poštovních známek s prezidentem Milošem Zemanem.

Článek

Pošta známku vydá zhruba o měsíc dřív, než původně předpokládala. "Proti minulosti jsme dostali oficiální portrét pana prezidenta s velkým předstihem a excelentní práci odvedl rytec Miloš Ondráček," uvedl Mravinac.

Foto: Česká pošta, Miloš Ondráček, ČTK

Známka s prezidentem Milošem Zemanem, jejímž autorem je rytec Miloš Ondráček.

Známka s prezidentem bude písmenová, nebude tedy obsahovat konkrétní cenu, ale písmeno A, které znamená určení pro vnitrostátní poštovní styk. Nebude samolepící. Pošta pro její výrobu využila rotační ocelotisk kombinovaný s hlubotiskem, což je nejkvalitnější, ale zároveň nejnáročnější technika. Známka je tak zabezpečena proti případnému padělání.

Dotisk může následovat

Známka by měla být vytisknuta příští týden. Zbytek doby do vydání pošta potřebuje na distribuci. V den vydání musí být k dostání na všech 3300 pobočkách. Po vyčerpání prvního nákladu je pošta připravena známku se Zemanem dotisknout dle potřeby.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pražská tiskárna cenin zahájila ve čtvrtek 28. března výrobu poštovních známek s prezidentem Milošem Zemanem.

Pravděpodobně v květnu vyjde pamětní list se Zemanovou známkou k první přímé volbě prezidenta. Podobně pošta vydala pamětní obálku se známkou s portrétem prezidenta Václava Havla k pátému výročí vzniku České republiky a poté pamětní aršík k jeho narozeninám. Za éry Václava Klause žádnou filatelistickou zvláštnost související s jeho osobou nevydala.

Havel se dočkal stovek miliónů "svých" známek

Česká republika je jednou z mála zemí, která na poštovních známkách zobrazuje své žijící prezidenty. Pošta známky s českými prezidenty vydává od roku 1920, kdy vyšla první s portrétem Tomáše Garrigua Masaryka.

Známek s předchozím prezidentem Václavem Klausem pošta vydala 94 milionů, s Václavem Havlem pak 260 milionů. Při odchodu prezidentů z funkce pošta neprodané známky stahuje, dál ale platí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám