Hlavní obsah

Pospíšil znovu usiluje o odvolání Rampuly, doplnil kasační stížnost

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) ve čtvrtek doplnil kasační stížnost proti rozhodnutí pražského městského soudu, který vrátil Vlastimila Rampulu do funkce šéfa Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil

Článek

Rampula podle ministra závažně porušil své povinnosti například tím, že odmítl poskytnout Nejvyššímu státnímu zastupitelství (NSZ) informace, protahoval vyšetřování kauzy údajné korupce při plánovaném nákupu letounů Gripen či zasahoval do případu údajného tunelování Investiční a poštovní banky (IPB) a kauzy České pivo.

"Formálně se může vedoucí státní zástupce dopouštět sice jen drobných organizačních pochybení, ta však ve svém souhrnu mají fatální dopady na postih závažné kriminality a tím i ochrany lidských práv," uvedlo ministerstvo.

Důvodů pro odvolání je celá řada

Mezi další důvody pro odvolání pražského vrchního zástupce pak Pospíšil řadí například to, že Rampula odmítl podat NSZ informace o činnosti odboru závažné hospodářské a finanční kriminality. NSZ tak nemohlo zkontrolovat jeho práci ani vytvořit plán, jak jeho fungování případně zlepšit. V roce 2010 také vrchní státní zástupce podle ministerstva neposlechl nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou, aby si vyžádal právní pomoc ze Švédska v kauze letounů Gripen. Nejenže byl její pokyn závazný, neuposlechnutí také podle úřadu vedlo k téměř dvouletému prodlení v případu.

Pospíšil ve svém šedesátistránkovém doplnění zopakoval Rampulův zásah do kauzy údajného tunelování Investiční a poštovní banky (IPB). Měl své podřízené vydat pokyn, aby se na místě neodvolávala proti osvobozujícímu rozsudku. Soud v odůvodnění uvedl, že Rampula byl oprávněn takový pokyn vydat a že státní zástupkyně finální rozhodnutí učinila sama. Podle ministerstva však pražský vrchní státní zástupce kauzu dostatečně neznal, jednal netransparentně a poškodil pověst státního zastupitelství. Za nestandardní považuje Pospíšil také to, že Rampula stejné žalobkyni v roce 2008 odebral kauzu České pivo.

Zeman již návrh na konec Rampuly podal

Již před doplněním kasační stížnosti podal také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nový návrh na Rampulovo odvolání. Doplnil dva důvody: kauzou privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS) a brífinkem, na kterém Rampula pustil videozáznam z policejní akce v kanceláři náměstka Libora Grygárka. [celá zpráva]

První návrh podal Zeman v březnu, Pospíšil mu definitivně vyhověl na podzim. Soud Pospíšilovo rozhodnutí v únoru zrušil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám