Hlavní obsah

Pospíšil: Ve čtvrtek bude jasněji, zda budou občané volit prezidenta

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Příští týden by mělo být jasněji o tom, zda budou občané v budoucnu volit prezidenta přímo. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) v neděli uvedl, že ve čtvrtek ráno dojde ke schůzce zástupců stran vládní trojkoalice a ČSSD, kde by se měli politici dohodnout na podrobnostech.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

"Doufám, že se ve čtvrtek dohodneme," konstatoval Pospíšil v Partii na obrazovkách televize Prima.

Stanislav Křeček (ČSSD) doplnil, že jeho strana preferuje dvoukolovou volbu. Zároveň dodal, že by se v případě přímé volby měla řešit i možná odvolatelnost prezidenta, případně kontrasignace některých jeho rozhodnutí ze strany premiéra. Připomněl rovněž , že přímá volba představuje změnu tradice v našem právním řádu.

Novelu Ústavy, kterou nyní připravuje vláda, musí doprovázet i samostatný zákon a Pospíšil připomněl, že není příliš mnoho času.

Ministr připustil jistou rezervovanost vůči systémovým změnám v pravomocech hlavy státu, o nichž mluvil Křeček. Zmínil například odvolatelnost prezidenta, která by mohla být zneužita. Pospíšil nicméně předpokládá, že "ve čtvrtek bude jasněji".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám