Hlavní obsah

Pospíšil chce velvyslance na Bahamách kvůli Koženému

PRAHA/NASSAU

Případ Viktora Koženého by se stát mohl impulsem ke zřízení postu českého velvyslance na Bahamách. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) chce podle České televize (ČT) požádat ministerstvo zahraničí, aby zřídilo funkci velvyslance, který by pak v hlavním městě Bahamských ostrovů Nassau sledoval soud o vydání finančníka do USA, případně do České republiky.

Článek

"Uvažujeme o tom, že požádáme ministerstvo zahraničí, zda by mohl být zřízen speciální post velvyslance pro Bahamské společenství, aby mohl případně přímo sledovat soudní spor," řekl Pospíšil ČT. Irského finančníka a bývalého českého občana by v ČR čekalo stíhání za podíl na zpronevěře 13,6 miliardy korun.

Soud v Nassau v těchto dnech řeší, zda vydá Koženého do USA. Tento proces sledují čeští diplomaté z Havany. Právní boj o to, aby byl Kožený postaven před soud v Praze, ale může začít i souběžně s projednáváním americké kauzy. Podle ČT chce ministerstvo spravedlnosti zhruba do měsíce odeslat na Bahamy překlad rozhodnutí štrasburského soudu pro lidská práva. Kožený se u něj neúspěšně bránil, že jeho stíhání v Česku je zpolitizované.

"Mám informace neformálního charakteru, že od zaslání naších informací v zásadě do měsíce začne na Bahamách tento soudní proces," řekl ČT Pospíšil. V takovém případě by se soud uskutečnil v polovině listopadu.

Kožený je na Bahamách bezmála rok ve vazbě. Zadržen byl loni 5. října na žádost americké justice, která ho viní z praní špinavých peněz a z úplatků v Ázerbájdžánu při snaze privatizovat tamější ropnou společnost Socar. Ke korupci měl údajně použít peníze amerických investorů, a porušit tak americký federální zákon.

Reklama

Související články

Kauza Kožený: Bahamy upřednostní ČR před USA

Bahamské úřady se rozhodly dát přednost české žádosti o vydání finančníka Viktora Koženého před americkou. Byla jim totiž doručena dřív. V pondělí to řekl...

Bahamy rozhodly vydat Koženého do USA

Bahamy mohou vydat Viktora Koženého do Spojených států. Verdikt v pátek vynesla soudkyně Carolitta Bethelová. Kožený je stíhán v USA kvůli korupci a zpronevěře...

Výběr článků

Načítám