Hlavní obsah

Pospíšil by se mohl stát šéfem Sněmovny místo Němcové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se současná předsedkyně dolní komory parlamentu Miroslava Němcová ujme role premiérky, ve vedení Sněmovny by ji mohl nahradit současný místopředseda Jiří Pospíšil. Ten už se nechal slyšet, že pokud by mu to strana nabídla, vážně by o tom uvažoval.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředseda Sněmovny Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

Pospíšil ale zatím říká, že takováto diskuse je předčasná, dokud nebude Němcová premiérkou jmenována a dokud nebude sestavena nová vláda.

Nominaci Němcové schválilo ve středu grémium ODS, ve čtvrtek o ní bude jednat také širší vedení strany. V pátek se Němcová společně s prvním místopředsedou ODS Martinem Kubou setkají v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem, kterého chtějí přesvědčit, že Němcová je nejlepší volbou.

Občanští demokraté chtějí po případném jmenování Němcové premiérkou opět obsadit post předsedy Sněmovny. Zatím o tom ale se svými koaličními partnery z TOP 09 a LIDEM nejednali.

"Pokud bude místo volné a pokud mi to strana nabídne, budu o tom vážně uvažovat. Je ale předčasné o tom hovořit, teď je na pořadu sestavování vlády," komentoval to Pospíšil.

Zástupci stran dosavadní vládní koalice proti nominaci Němcové nic nemají. Vadí jim ale, že ODS výběrem šéfky Sněmovny fakticky nynější personální problém rozšířila. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek proto ve středu v České televizi navrhoval, aby koaliční strany nejprve nalezly nového šéfa Sněmovny. Až poté, co bude tento politik skutečně poslanci v tajné volbě zvolen, koalice podle Kalouska prověří svou faktickou sílu a bude moci pokračovat. [celá zpráva]

Anketa

Měl by Jiří Pospíšil nahradit Miroslavu Němcovou v čele Sněmovny?
Ano
70,1 %
Ne
29,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12836 čtenářů.

Reklama

Související články

Němcová je kandidátkou na premiérku

Grémium ODS ve středu jednomyslně zvolilo předsedkyni Sněmovny Miroslavu Němcovou kandidátkou strany na premiérku. Její nominaci oznámil místopředseda strany...

Výběr článků

Načítám