Hlavní obsah

Poslední rošáda? ČSSD zvažuje výměnu zemědělství za obranu

Právo, Jan Rovenský

ČSSD podle informací Práva zvažuje, že na poslední chvíli vymění v chystané vládě resort zemědělství za ministerstvo obrany. Premiér a lídr ANO Andrej Babiš v úterý pro Právo připustil, že by se výměna resortů mohla před podpisem koaliční smlouvy probírat. Dotaz, zda by soc. dem. přepustil zemědělství za obranu, nekomentoval. Na otázku nereagoval ani předseda ČSSD Jan Hamáček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček po jednání s šéfem ANO Andrejem Babišem

Článek

Soc. dem. podle informací Práva obtížně hledá do čela zemědělství odborníka. Vyjednavačem ČSSD v tomto oboru je exhejtman Michal Hašek, který by ale s nominací do vlády těžko mohl počítat.

Když zpočátku byla pro ČSSD ve hře obrana, spekulovalo se, že by kromě Hamáčka, který ale teď míří na vnitro, mohl být ministrem náměstek v tomto resortu Jakub Landovský. Ten nyní zvažuje kandidaturu jako lídr soc. dem. v říjnových komunálních volbách v Praze.

Pokud by se na rozdělení resortů ANO a ČSSD dohodly, připadly by tak soc. demokratům vnitro, zahraničí, obrana, práce a sociální věci a kultura.

O obsazení resortů zemědělství, zdravotnictví a spravedlnosti, které by tak zůstaly v gesci ANO, by ale kvůli Babišovu možnému střetu zájmů chtěl být informován šéf KSČM Vojtěch Filip. Komunisté se chystají vládu podpořit ve Sněmovně při hlasování o důvěře.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zástupci ANO, ČSSD a KSČM jednali 7. května 2018 o případné vládní spolupráci. Na snímku Vojtěch Filip.

Babiš už dřív nevyloučil výměny současných ministrů za ANO. V kabinetu tak jako tak skončí ministr zahraničí Martin Stropnický, který bude velvyslancem v Izraeli, a ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který odchází z politiky úplně.

Resort po Pelikánovi by mohla převzít poslankyně ANO Taťána Malá nebo náměstek na vnitru Petr Mlsna.

Okamurovci zůstanou

ČSSD neprosadila podmínku, aby z vedoucích sněmovních postů byli odvoláni politici SPD: místopředseda komory Tomio Okamura, šéf bezpečnostního výboru Radek Koten a předseda hospodářského výboru Radim Fiala. Lidový dům tak chtěl zpřetrhat vzájemnou podporu ANO a SPD při hlasování poslanců.

Nevidím důvod, abychom se vrátili do října minulého roku
premiér Andrej Babiš

V koaliční smlouvě naopak bude požadavek, aby premiér odstoupil v případě demise všech ministrů soc. dem, čímž by vláda padla, a vyřešena je prý i podmínka, aby v případě odsouzení odešel člen vlády.

Vyplynulo to z pondělního jednání lídra Babiše a Hamáčka, kteří ladili znění koaliční smlouvy. K nim se později přidal i Filip s podmínkami podpory a posléze tolerance menšinového kabinetu ANO a soc. dem. Detaily si však předsedové nechali pro sebe. [celá zpráva]

„Dojednali jsme všechno, co bylo potřeba, a teď je na panu předsedovi Hamáčkovi, aby podmínky prezentoval soc. dem.,“ řekl Babiš. V pátek zasedne sněmovní klub ANO, problémy se schvalováním ale nečeká.

Hamáček potvrdil, že dohoda je na stole. „Dospěli jsme k textu, který je dle mého názoru pro soc. dem. akceptovatelný. Jsou tam pojistky, tak jak jsme navrhovali. Z mého pohledu jsou všechny problémy vyřešeny,“ řekl s tím, že se podařilo vyjednat maximum možného.

Text bude do pátku

Ačkoli text koaliční smlouvy se zabývá i fungováním Sněmovny, požadavek soc. dem. o odvolání zástupců SPD tam není. „Nevidím důvod, abychom se vrátili do října minulého roku,“ komentoval to Babiš. Nesouhlasí s tím komunisté ani mnozí soc. dem., například místopředseda Jaroslav Foldyna.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO)

Přesné znění koaliční smlouvy a programového prohlášení by vyjednavači měli doladit do pátku. „Čekáme v pátek, že bude hotov text programového prohlášení nebo koaliční smlouvy. Ještě nevíme, zda to budou dva dokumenty, nebo jeden,“ řekl novinářům Babiš na Hradě po včerejší schůzce s prezidentem Milošem Zemanem.

Výsledky referenda mají být 8. června

Dokumenty má v pátek schvalovat předsednictvo ČSSD, které zároveň vyhlásí referendum mezi členy soc. dem. o vstupu strany do vlády. Na konkrétní jména ministrů se ale ptát členů nebude. „Členská základna bude rozhodovat o podmínkách vstupu,“ uvedl Hamáček.

Podle Babiše by výsledek referenda měl být znám 8. června. „Pracovně počítám s tímto termínem,“ potvrdil v úterý Právu Hamáček. Babiš plánuje, že by o důvěru Sněmovny měla vláda požádat před začátkem letních prázdnin.

Filip je s jednáním zatím spokojen. „Jak jsem četl návrh koaliční smlouvy mezi hnutím ANO a ČSSD, tak jsou tam zapracovány priority KSČM,“ řekl. Mezi nimi je záruka růstu minimální mzdy a důchodů, kontrola státu nad přírodním bohatstvím nebo zdanění církevních restitucí.

Podle něj jsou komunisté ochotni uzavřít smlouvu o toleranci s ANO jako se stranou, jejíž šéf dostane od prezidenta Zemana pověření sestavit kabinet. Hamáček dodal, že smluvní vztah s KSČM je stále otevřenou záležitostí, s Filipem se chce sejít do konce týdne.

Anketa

Věříte, že nakonec opravdu vznikne vláda ANO a ČSSD?
Ano
18,3 %
Ne
81,7 %
Celkem hlasovalo 1285 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám