Hlavní obsah

Poslední prezident, kterého jsem měl opravdu rád. Politici si připomínají Václava Havla

Lidé v Česku si v úterý připomínají posledního československého a prvního českého prezidenta Václava Havla, který zemřel před sedmi lety. Vzpomínkové akce se chystají v Praze i na Hrádečku, kde měl chalupu. Politici Havla a jeho odkaz od rána připomínají na sociálních sítích.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Politici vesměs připomínají přínos prezidenta pro vnímání naší země v zahraničí a rovněž Havlovy názory a postoje, které někteří v současné politice postrádají.

Vzpomínku bývalé hlavě státu věnovali i na Pražském hradě. V tomto případě zůstalo jen u konstatování, že zemřel před sedmi lety.

Vedení Starostů a nezávislých si Havla připomnělo dopoledne na piazzettě Národního divadla, která nese jméno náměstí Václava Havla.

Na Havla zavzpomínal i jeho blízký spolupracovník a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). „Nebojme se a říkejme pravdu. Je to nesmírně osvobozující a vzhledem k nadcházejícím svátkům vás ujišťuji, že vám to přinese také velkou radost,” dodal.

Přínos prezidenta, který by se letos v říjnu dožil 82 let, připomněla i ministerstva kultury a zahraničí. Černínský palác vyzdvihl zejména prezidentovo zahraniční renomé, které mnohde přetrvává dosud.

Svůj pohled v reakci na to připojil i poslanec hnutí ANO Martin Kolovratník, pro nějž byl Havel „posledním prezidentem, kterého měl opravdu rád”.

„Václav Havel má obrovskou zásluhu na tom, že jsme svobodní a součástí mezinárodních struktur. Budova v Evropském parlamentu nese jeho jméno a zejména díky němu jsme se stali součástí NATO. Tento odkaz nám zanechal a je teď na nás, abychom jej dál nesli,” dodala poslankyně TOP 09 Markéta Adamová.

Na prezidenta vzpomněli i europoslanci Martina Dlabajová, Petr Ježek (oba za ANO), Jiří Pospíšil a Jaromír Štětina (za TOP 09 a STAN). Podle Štětiny je třeba se k Havlovi, který dokázal vnést světlo do tmy, vrátit.

Vzpomínku přidali i německý velvyslanec v Praze Christoph Israng či jeho americký kolega Stephen King, který připomněl Havlovo legendární vystoupení před americkými kongresmany.

„V roce 1990 vystoupil jako první státník země zpoza bývalé železné opony před Kongresem a byl přerušen třiadvacetkrát potleskem,” uvedl velvyslanec.

Na pražském Jungmannově náměstí probíhá v úterý až do pozdního odpoledne čtení z Havlových textů. Večer se z piazzetty Národního divadla vydá vzpomínkový průvod na Hradčanské náměstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám