Hlavní obsah

Poslankyně Hana Marvanová má syna Andreje

Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová
PRAHA

Poslankyně Hana Marvanová (US-DEU) porodila odpoledne v porodnici v Praze u Apolináře syna, kterému dala jméno Andrej. Marvanová je svobodnou matkou a má už tři děti. Otce novorozeného potomka poslankyně úzkostlivě tají, stejně jako u předchozích dvou dětí.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Matka i dítě jsou podle informací Práva v pořádku. Podrobnosti ale nejsou známy, neboť poslankyně zakázala personálu poskytovat jakékoli informace.

Vládní koalici, kterou čeká příští týden schvalování klíčových reformních zákonů, by tak mohl po narození dítěte Marvanové spadnout kámen ze srdce. Poslankyně totiž může pomoci prosadit reformní zákony a také zvrátit prezidentovo veto u zákona o zvýšení DPH, kdy koalice potřebuje všech 101 hlasů.

Již dříve prohlásila, že ačkoli má k reformě výhrady, zákony, které jí mají uvést v život, podpoří. Kritickou situaci vládní koalice tak může Marvanová vyřešit díky tomu, že plánovaný porod přišel o týden dřív. Podle dobře informovaných zdrojů měla termín stanoven až na příští čtvrtek.

Marvanová již v minulosti opakovaně uvedla, že se svého mandátu nehodlá vzdát a chce zvládat rodinu současně se svou politickou funkcí. Poslankyně Marvanová porodila po Lukášovi (19) a Tomášovi (12) již třetího syna, přičemž zůstává svobodnou matkou. Své soukromí se rozhodla uchránit za každou cenu, a proto vždy odmítala veřejně uvést, kdo je otcem dítěte.

Do tří dnů může být matka doma

"Zatím jsem jí poslal blahopřejnou SMS a hovořit s ní budu až zítra, to bude čas i na více slov," řekl Právu předseda US-DEU a vicepremiér Petr Mareš. Připustil, že porod ovlivnil politickou situaci. "Změna to trošku je. Hana Marvanová je natolik zodpovědná politička, že se bude určitě snažit, abychom příští týden při hlasování byli kompletní," vyjádřil Mareš naději, že žádné komplikace nezabrání Marvanové v účasti při důležitém rozhodování.

Jak Právu řekl ředitel pražského Ústavu pro matku a dítě docent Jaroslav Feyereisl, neexistuje pro případy porodu v tomto věku žádné paušální doporučení. "Znám pětačtyřicetileté rodičky, které jsou v lepší kondici, než leckterá pětadvacetiletá. Rozhodující pro odchod z porodnice je tedy kondice ženy, jak zatěžuje svou svalovou či metabolickou soustavu," řekl a dodal: "Netroufám si posoudit, zda práce paní poslankyni opotřebovává více, či méně, než jiné ženy." Podle něj při dobrém stavu rodičky i dítěte je možné opuštění porodnice již po třech dnech.

Sama Marvanová původně s účastí na schůzi, která začne příští úterý, nepočítala. Proto se spekulovalo, že právě její hlas může být důvodem k propadnutí vládní finanční reformy, stejně jako vrácených zákonů, k jejichž prosazení je potřeba 101 hlas. ODS totiž odmítla párování, tedy praxi, kdy spolu s vládním poslancem chybí i opoziční, aby se poměr hlasů vyrovnal.

"Vládní koalice si musí být vědoma, že má ve Sněmovně jen křehkou většinu, a tak jednoznačně na párování nepůjdeme. Měli na to dost času, aby situaci řešili třeba tím, že by se Hana Marvanová vzdala mandátu," uvedla pro Právo místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS). I kdyby se ale Marvanová schůze neúčastnila, mohla by koalice reformu prosadit, neboť podle sdělení šéfa klubu KSČM Pavla Kováčika nebude z vážných zdravotních důvodů přítomen jejich poslanec Josef Mandík.

Ve Sněmovně kojila i Buzková

Marvanová už jedno těhotenství úspěšně zvládla coby poslankyně ČNR. Mezi prvními "poslaneckými dětmi" byla Zuzanka, která vzešla z poslaneckého manželství lékařky Mileny Kolářové (později US) a knihkupce Petra Koháčka (ODS).

Práci ve Sněmovně a mateřství skloubila v 90. letech současná ministryně školství Petra Buzková (ČSSD). Ta dokonce měla postýlku ve své kanceláři, když zastávala funkci místopředsedkyně komory.

V minulém volebním období se o potomky nejvíce rozrostl klub US-DEU. Synové se totiž narodili Monice Mihaličkové a Ivaně Hanačíkové. Řady otců, ale o dcery, tehdy rozšířili nynější ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) a Ivan Langer. Ze čtvrtého dítěte, dcery, se od loňského října těší Petr Nečas (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám