Hlavní obsah

Poslanecký skandál se zákonem laskavým k hazardu bude hasit Senát

Právo, ČTK, rsk, jov
Praha

Poslanci se pod veřejným tlakem narychlo pokoušejí hasit skandál kvůli hazardu, jemuž při hlasování o daňové reformě minulý týden šla na ruku ODS, soc. dem., komunisté i část VV. Zachránit poslance od podezření, že za jejich hlasováním je korupce, má oranžový Senát.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ten by schválený zákon změnil a Sněmovně vrátil k definitivnímu rozhodnutí v podobě, která by již nepobuřovala vstřícností k hazardu. První konzultace TOP 09 a soc. dem. již probíhají.

Šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík řekl Právu: „Jednáme se senátory, jestli mohou zákon opravit a vrátit v takové formě, abychom pro něj mohli zvednout ruku. V případě, že se to nepodaří, určitě podáme novelu,“ řekl Právu. Schvalování novely by však zabralo víc času a hrozilo by, že se nestihne její schválení před 1. lednem 2012.

Peníze nemají rozdělovat hazardní firmy

Šéf senátorského klubu ČSSD Petr Vícha už o změnách jednal minulý týden s poslancem TOP 09 Janem Farským. Za důležitou označil změnu, aby peníze nerozdělovaly hazardní firmy. „Senát připraví takový návrh, který bude průchodný ve Sněmovně,“ ujistil Vícha.

Předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD) v pondělí řekl Právu, že senátoři soc. dem. pozměňovací návrh připraví. „Měl by situaci řešit směrem k obcím a na druhou stranu by měl umožnit, aby peníze transparentním způsobem byly k dispozici i na sport,“ uvedl.

Změnit v Senátu zdanění z hazardu doporučilo v pátek i nejužší vedení ČSSD. Přitom to byli i její poslanci, kteří k hazardu vstřícnou verzi pomohli protlačit. Šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka to na sobotní konferenci strany označil za „hlasovací nehodu“.

Finance: hlavně ať se nepouštějí do jiných úprav

„Co se týče možné nové úpravy, senátoři by v sobě museli najít sílu opravit pouze ten paskvil, který Sněmovna schválila v části loterijní daně,“ řekl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Pokud se však Senát pokusí posunout i účinnost zákona či zasáhnout do některých zásadních částí daňové reformy, kterou soc. dem ostře kritizuje, je prý šance na nápravu u hazardu nulová.

Jak Právo napsalo již v sobotu, sněmovní verze loterijní firmy zbavila pro příští rok povinnosti platit místní poplatky za hazardní přístroje, odvádět daňové zálohy, zrušila limity sázek a ponechala hazardu právo rozdělovat miliardy přes vlastní nadace. Navíc hrozí, že stát a obce v roce 2012 z hazardu nedostanou ani korunu.

Poslanec VV Josef Novotný upozornil, že do státní kasy nedorazí ani koruna, jelikož třetina odvodů určená pro stát skončí na zvláštním účtu ministerstva školství na podporu sportu.

„VV jsou pokrytecké“

Pod nyní kritizovaným pozměňovacím návrhem jsou podepsáni poslanci Michal Babák (VV) a Pavel Svoboda (ODS). Pro něj hlasovalo 97 poslanců z ODS, ČSSD, KSČM a tři véčkaři.

Předseda sněmovního rozpočtového výboru Pavel Suchánek (ODS), jehož někteří politici viní z toho, že se lstí zasadil o prosazení pozměňovacího návrhu Svoboda–Babák, řekl, že ustanovení upravující poplatky z automatů se pokusí poslanci vložit do novely zákona o místních poplatcích. Tou se bude výbor zabývat ve středu.

Suchánek popřel, že by kohokoli manipuloval. „Nepodceňoval bych poslance, že nevědí, o čem hlasují. U takových mediálně sledovaných návrhů zákonů to většina poslanců moc dobře ví,“ řekl Právu.

Suchánek se také brání kritice Novotného, že pozměňovací návrh za něj napsaly loterijní firmy. Celý život se podle svých slov stará o sportovce a vozíčkáře: „Divím se, že pan Novotný se vůbec ozývá, protože on na jednáních požadoval, aby měla kasina pouze desetiprocentní odvod, a to se nepovedlo, možná i proto je trošku uražen.“

TOP 09 bude chtít od koaličních ODS a VV vysvětlit, proč někteří poslanci hlasovali pro pozměňovací návrh. Podle Gazdíka se v této věci zachovala pokrytecky zejména véčka.

„Je to paradoxní, když v létě ještě VV vydíraly koalici schválením zákona za větší zdanění hazardu, že i jejich hlasy návrh prošel. Je paradoxní, když ČSSD chce vyvolávat jednání o mnohem menších problémech, najednou hlasováním daruje hazardu několik miliard korun. Mohu se jen domnívat, co Bohuslava Sobotku a poslance k tomu vedlo,“ dodal Gazdík.

Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů (SPELOS), které má na trhu podíl 54 procent, včera sdělilo, že bude obcím hradit místní poplatky z výherních přístrojů, i kdyby tato úprava v zákoně chyběla. SPELOS odhadl tyto poplatky za rok 2012 na dvě miliardy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám