Hlavní obsah

Poslanec VV Chaloupka podezřelý z braní úplatků nechce být vydán policii

Právo, rsk

Poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka se brání vydání pro podezření z trestného činu přijetí úplatku, kvůli čemuž policie tento týden požádala o jeho vydání. Podle svých slov se cítí nevinný a nebude se hlásit k tomu, že chce být vydán.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec Otto Chaloupka (VV)

Článek

„Přerušení členství ve straně zvažuji. Předem mám ale takový dojem, že ho nepřeruším. Co se týče vydání Sněmovnou, nebudu dělat hrdinu, nebudu křičet, že se chci očistit před veřejností. Nemám se z čeho očistit, protože jsem nic neudělal,“ řekl v úterý Právu. Zvlášť Chaloupku překvapilo obvinění za přijetí úplatku. „Je to absurdní,“ dodal.

Chaloupkovo stanovisko však pro Sněmovnu není rozhodující. Poslanci o jeho vydání budou hlasovat na základě informací z policejního spisu, který by měl v příštích dnech dorazit do Sněmovny.

O vydání poslanců se hlasovalo v tomto volebním období celkem třikrát - Sněmovna vydala v úplatkářské kauze Víta Bártu a Jaroslava Škárku, naopak Stanislava Humla poslanci nevydali.

Od asistenta měl brát pravidelně peníze

Žádost policie o vydání souvisí s trestním oznámením, které na Chaloupku podal jeho bývalý asistent Vratislav Vařejka. Chaloupka od něj měl brát 20 tisíc z platu na financování kampaně VV, které si údajně nechával.

Podle ČT pracoval Vařejka pro Chaloupku jako asistent od září 2010 a s poslancem se ústně dohodl, že dvě třetiny svého platu mu bude odevzdávat. Každý měsíc mělo jít 20 tisíc korun na úhradu služeb VV nebo na charitativní akce strany.

Vařejkovi se ale zdálo podezřelé, že Chaloupka trval na tom, aby peníze dával v hotovosti, nikoli převodem na účet. Jakmile dospěl k názoru, že Chaloupka si peníze nechává pro sebe, začal si jejich setkání tajně nahrávat. "Když jsem nesouhlasil s jeho jednáním, tak mi vyhrožoval, že se pomstí a už nebudu pracovat pro Věci veřejné," tvrdí Vařejka. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám