Hlavní obsah

Poslanec Tomáš Vrbík vystoupil z US-DEU

– PRAHA
Právo, Novinky, ČTK, Jiří Růžička, ada, nig

Poslanec Tomáš Vrbík (US-DEU) vystoupil z Unie Svobody. Z poslaneckého klubu US-DEU ale neodchází. Vládní koalice se tak zatím nemusí obávat toho, že by ztratila ve Sněmovně těsnou většinu 101 hlasu. Potvrdil to důvěryhodný zdroj z US-DEU. Vrbík nahradil ve Sněmovně Hanu Marvanovou (US-DEU).

Foto: Škoda Transportation

Škoda Electric je v současnosti největším evropským výrobcem trolejbusů.

Článek

"Mám za sebou náročné jednání se stranickými kolegy a proto po mně nechtějte žádný komentář," řekl Vrbík Právu. Na otázku, zda koalice může počítat s jeho hlasem, odpověděl vyhýbavě: "Dovolte, abych to nechal bez komentáře."

Připustil však, že při zpětném pohledu na jeho výroky se dají odvodit důvody jeho odchodu ze strany. "Chci ve Sněmovně prosazovat politiku, za kterou jsem byl zvolen," poznamenal ve zjevné narážce na svou pravicovou orientaci, která ho nejdříve přivedla do ODS a pak do Unie svobody. Mandátu se Vrbík podle svých slov nehodlá vzdát. Vrbík končí i ve funkci šéfa krajské organizace US-DEU v Praze, která ho za svou práci tvrdě kritizovala.

Šéfa unionistických poslanců Karla Kühnla Vrbíkovo rozhodnutí zklamalo, je nicméně přesvědčen o tom, že poslancův odchod ze strany nenaruší koaliční spolupráci s ČSSD a KDU-ČSL a příliš se neprojeví ani na další práci poslaneckého klubu US-DEU. "Místo dvou nezávislých poslanců teď budeme mít tři," uvedl Kühnl.

Možná nebude jediný

Stejný krok podle zdroje z US-DEU údajně zvažuje i poslanec Marian Bielesz. "Pokud Unie svobody nebude plnit svoje předvolební sliby nebo svůj program, musí samozřejmě čekat, že se k panu Vrbíkovi připojí další poslanci. To je otázka času," řekl unionistický poslanec z Moravskoslezského kraje Marian Bielesz.

"Rozhodně to není dobrá zpráva," komentoval Vrbíkův krok místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal. Horší by ale podle něj bylo, kdyby vystoupil z poslaneckého klubu Unie svobody. Pokud se bude chovat zodpovědně jako další nestraničtí členové klubu unie Svatopluk Karásek a Táňa Fischerová, koalice nebude podle Kasala ohrožena. "Pokud by to ovšem byl první krok, po kterém bude následovat odchod z poslaneckého klubu, je jeho odchod vážnější věc," uvedl Kasal.

Nesmlouvavý kritik

Vrbík dříve proslul jako nesmlouvavý kritik stranického vedení, jemuž vyčítal společnou vládu se sociálními demokraty a lidovci. "US-DEU by neměla sedět ve vládě se socialisty. Vedení strany by se mělo poučit a začít prosazovat takovou politiku, kterou jsme slibovali v předvolebním programu a kvůli které US-DEU vznikla," prohlásil Vrbík v minulosti v tisku.

Velmi kritický byl také vůči reformě veřejných financí. Některé její body jsou podle něj v rozporu s volebním programem unie. Loni v září při hlasování o reformě chyběl, neboť byl vypárován za poslance Petra Kotta. Nezúčastnil se ani prosincového hlasování o státním rozpočtu na letošní rok.

Přesuny poslanců

V současném volebním období zatím nenastala identická situace jako v případě poslance Vrbíka. Z poslanců opustil svou stranu ještě loni v říjnu Petr Kott, ten byl však kvůli opilosti při jednání Sněmovny ze strany vyloučen a vzápětí vystoupil i z klubu občanských demokratů.

Těsnou vládní většinu ve Sněmovně ohrozil loni v červnu Josef Hojdar, který vystoupil z klubu ČSSD, ve straně však zůstal. Po pěti měsících se Hojdar navíc do klubu ČSSD opět vrátil.

V minulém volebním období 1998 až 2002 se podobné změny týkaly také Unie svobody, která však byla tehdy v opozici. V říjnu 1999 vystoupila poslankyně Marie Machatá ze strany a z unionistického klubu, zůstala nezařazenou poslankyní a vstoupila do České strany národně sociální (ČSNS).

O dva roky později skončil v ČSNS také další unionista Vladimír Paulík, který byl však ze strany vyloučen, sám opustil klub unie a zůstal také nezařazený.

Reklama

Související články

Marvanová končí ve Sněmovně

Bývalá šéfka Unie Svobody a poslankyně za tuto stranu Hana Marvanová, které se v úterý narodil syn Andrej, končí ve Sněmovně. Podle informací Práva se svého...

Vrbík z unie vypároval opilého poslance ODS

Do prekérní situace se v pátek dostali občanští demokraté, když těsně před důležitým hlasováním o reformních zákonech se jim do lavic po polední pauze nevrátil...

Výběr článků

Načítám