Hlavní obsah

Poslanec Šeich chce změnit bodový systém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci ODS David Šeich a Eva Dundáčková založili expertní skupinu, která chce připravit změnu bodového systému pro řidiče. Dle jejich tvrzení nový silniční zákon nedokázal zvýšit bezpečnost na silnicích a zbytečně šikanuje řidiče. Spolu s několika dopravními experty a ve spolupráci s ministerstvem dopravy proto hodlají připravit změnu příslušného zákona.

Článek

Šeich má pádný důvod změnit bodový systém, neboť loni ho policie  přistihla, když řídil opilý. Důsledkem toho přišel na 14 měsíců o řidičský průkaz. Brněnští strážníci mu při dechové zkoušce zjistili, že má v krvi asi 2,4 promile alkoholu. Šeich ale nyní tvrdí, že bodový systém nekritizuje z osobních důvodů. Patřil prý k jeho hlasitým kritikům již v době, kdy ho Sněmovna schvalovala.

Expertní skupina, která vznikla z Šeichovy iniciativy, se chce mimo jiné zaměřit právě na řešení problému alkoholu a drog za volantem. Zavést chce přísnější postihy pro začínající řidiče a posoudit chce i možnost vydávání řidičského průkazu "na zkoušku".

Bonusové body podobně jako v Německu

Dalším návrhem je zavedení bonusových bodů. Řidiči by podobně jako v Německu mohli své trestné body umazávat například tím, že absolvují kurzy nebo pohovor s psychologem. Ze zákona by podle Šeicha a jeho kolegů měly zmizet také několikanásobné tresty, kdy je řidič za jeden přestupek trestán pokutou, odejmutím řidičského průkazu a ztrátou bodů. Zlepšit by se podle skupiny měla práce dopravní policie a úřadů, bez níž se zpřísnění silničního zákona míjí účinkem.

Členy expertního týmu jsou mimo dvou předkladatelů též dopravní experti Stanislav Huml a Josef Mikulík, Karel Pospíšil z Ústředního automotoklubu a automobilový závodník Jiří Volf. Skupina chce přípravu novely silničního zákona koordinovat s ministerstvem dopravy.

Nový silniční zákon zavedl tzv. bodový systém a zároveň přísnější postihy pro neukázněné řidiče. Počet dopravních nehod se za letošní první pololetí se oproti srovnatelnému loňskému období sice snížil, ale zvýšil se počet jejich obětí.

Reklama

Související články

Poslanci Šeichovi řidičák nevzali, ztratil ho

Policisté 29letému poslanci Davidu Šeichovi (ODS), kterého v noci ze středy na čtvrtek ráno zastavili strážníci v Malátově ulici v Brně a při dechové zkoušce...

Výběr článků

Načítám