Hlavní obsah

Poslanec ODS Patera je v nemocnici, hlasovat bude

Právo, Novinky, ČTK, vor, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanec ODS za Karlovarsko Miloš Patera byl v pátek hospitalizován v pražské nemocnici na Karlově náměstí. Postihla ho mozková mrtvice. Podle informací Práva byl Patera nejdříve hospitalizován v karlovarské nemocnici a potom narychlo převezen do Prahy. Čtvrtečního jednání Sněmovny se však zúčastní. V pátek večer to řekl předsedovi poslaneckého klubu ODS Vlastimilu Tlustému.

Článek

"Zdravotní stav pana Patery je stabilizovaný," uvedl ředitel karlovarské nemocnice Jiří Štefan s tím, že rodina si nepřeje zveřejňovat podrobnosti o jeho stavu.

"O zdravotních problémech kolegy Patery vím a vím také to, že byl převezen do pražské nemocnice na Karlák," uvedl karlovarský krajský předseda ODS a hejtman Josef Pavel.

"Nejsem ale lékař, takže nebudu hodnotit jeho zdravotní stav," dodal Pavel. Nikdo ze zainteresovaných špiček ODS v Karlovarském kraji nechtěl prozradit, zda Pateru postihla srdeční, mozková nebo jiná příhoda.

Citelná ztráta pro pravozelenou koalici

Pokud by byl Paterův stav natolik komplikovaný, že by se nemohl ve čtvrtek zúčastnit hlasování o předsedovi Sněmovny, výrazně by se ztížila pozice ODS. Paterův hlas by totiž při patové situaci chyběl.

"V současné chvíli nevím, jak budeme nastalou situaci řešit," řekl Novinkám šéf poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý ještě předtím, než mu Patera volal. "Každopádně dnes je pátek a do čtvrtka máme čas, abychom našli řešení. Ale jaké bude, to vám v tuto chvíli neřeknu," dodal.

Ke zvolení šéfa dolní komory je třeba většina z přítomných poslanců. Bez Patery by byl poměr 100 : 99 ve prospěch ČSSD a komunistů, takže by v případě nominace mohl projít sociální demokrat  Lubomír Zaorálek. [celá zpráva]

Naopak v případě kandidatury některého z poslanců ODS by pravicové trojkoalici hlas chyběl. Patera by se však mohl mandátu vzdát, a to formou notářského zápisu doručeného do kanceláře předsedy Sněmovny. V takovém případě by za něj okamžitě mohl nastoupit náhradník. 

Reklama

Související články

Soc. dem. chce křeslo šéfa Sněmovny

Sociální demokraté budou v rámci povolebních jednání požadovat křeslo předsedy Sněmovny, nehodlají ale tento post vykupovat podporou koaliční vlády ODS,...

Topolánek už začal pohřbívat trojkoalici

Předseda ODS Mirek Topolánek ještě ani nesestavil svoji koaliční vládu, a už ji začal pohřbívat. "Šanci tomu dávám tak 50 : 50, podle prozatímních vyjádření...

Výběr článků

Načítám