Hlavní obsah

Poslanec ODS mluví o nátlaku na projekty kolem VZP

PRAHA

Majitelé některých projektů spojených se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) teď čelí nátlaku, aby projekty prodali, za což by prý tlak skončil a ustala by i jejich skandalizace v médiích. Vyplynulo to ze středečního vyjádření člena sněmovní vyšetřovací komise k VZP Michala Doktora (ODS).

Článek

Doktor nechtěl říct, kdo a na koho nátlak vyvíjí a zda má na mysli například projekt internetových zdravotních knížek IZIP. V něm figurují či figurovali někteří politici ODS. Projekt již několik týdnů kritizuje ministr zdravotnictví David Rath, který na něm dokládá údajně špatné hospodaření pojišťovny. Tvrdí, že účast na projektu IZIP je pro VZP nevýhodná a drahá. Dokládá na tom i údajné napojení ODS na peníze VZP.

Ve firmě, která knížky provozuje, figuruje například místopředseda Evropského parlamentu Miroslav Ouzký. Podle Ratha byla společnost zvolena bez výběrového řízení, VZP ji jen vyzvala jako jediného zájemce.

Doktor řekl, že nechce jmenovat lidi, kteří podle něj čelí tlaku. Zhoršilo by to prý jejich postavení. "Mám ovšem povědomost, velmi autoritativní povědomost, o tom, že nositelům některých projektů je nabízeno přeprodání, případně je na ně vyvíjen nátlak na přeprodej jejich aktivit, které byly skandalizovány ve vztahu se spoluprací se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, s tím, že pak tento nátlak, vedený mnohdy i osobně, skončí," prohlásil.

Před komisí vypovídal i ministr Sobotka

Za alarmující označil dnes ministr financí Bohuslav Sobotka zjištění, která vyplynula na povrch při kontrole hospodaření a činnosti VZP. Sobotka vypovídal před sněmovní vyšetřovací komisí, která má zjistit příčiny mnohamiliardového zadlužení VZP.

"Pokud by (tyto informace) byly zveřejněny dříve, anebo pokud by se na ně přišlo, tak by to nepochybně změnilo pohled na činnost VZP už před delší dobou," naznačil Sobotka možnost, že by na VZP byla nucená správa vyhlášena již dříve. Na hospodaření VZP dohlíží nucený správce od loňského listopadu.

Sobotka připomněl, že ministerstva financí a zdravotnictví vykonávala ve VZP kontrolu, ale řada věcí, jež vypluly na povrch až teď, po uvalení nucené správy, jim známa nebyla.

Za problematické považuje Sobotka zejména smlouvy, které jsou podle dosavadních zjištění provázeny střetem zájmu, nebo podezřením ze střetu zájmu, ať už jde o elektronické zdravotní knížky v systému IZIP, nebo o smlouvy související s mluvčím VZP Jiřím Suttnerem, či efektivitou ozdravných akcí typu Mořský koník.

Musílková protestuje

Exředitelka Jiřina Musílková, která dnes jednání komise přihlížela, se ohradila proti tomu, že nálezy kontroly se dostávají do médií ještě před jejím ukončením. Považuje to za porušení zákona o státní kontrole. "Pan ministr vytahuje jako králíky z klobouku jednotlivé nápady, které vzápětí se ukážou, že to není pravda," uvedla. Za nepravdu označila informace, že se ve VZP ztratila tři auta či uzavírala s lékaři nadstandardní smlouvy. Musílkové vadí, že se k těmto zjištěním VZP nemůže vyjádřit.

Sobotka dnes rovněž uvedl, že deficit, který se pohybuje kolem 11 miliard, narůstal postupně několik let. Při téměř 200 miliardách, jež ročně zdravotnictvím protečou, nejsou každoroční dvě miliardy dluhu podle něj tak velkým problémem. "Problém je v kumulaci dluhu," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám