Hlavní obsah

Poslanec Kott tvrdošíjně odmítá odstoupit

ČTK, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poprvé od svého incidentu, kdy musel před deseti dny kvůli opilosti předčasně opustit jednání Sněmovny, se objevil v úterý mezi svými stranickými kolegy poslanec ODS Petr Kott. Při jednání klubu byl opětovně vyzván ke složení svého poslaneckého mandátu. Sněmovna jedná o stanovisku vlády k návrhu euroústavy, jímž se zabývá mezivládní konference EU.

Foto: Policie ČR

Skimmingová zařízení

Článek

Reakce poslance Kotta byla stejně odmítavá jako ta, kterou svému klubu vzkázal prostřednictvím médií již během minulého týdne. "Opět jsem opakoval, že mandát nesložím. Rozhodující bude dnes večer jednání místního sdružení ODS v Doksech. Budu-li vyloučen ze strany, pak samozřejmě budu vyloučen i klubu. Pokud ne, pak se bude muset změnit jednací řád klubu," řekl Kott novinářům a dodal, že neuvažuje o přestupu do žádné politické strany, ani do žádného jiného poslaneckého klubu.

Šéf US-DEU- Petr Mareš se odmítl vyjádřit k tomu, zda by Kotta přijali do svého poslaneckého klubu. Podle Mareše je to předčasné, neboť teprve se bude rozhodovat o jeho vyloučení z ODS.

Bude další referendum

Vláda premiéra Vladimíra Špidla (ČSSD) předloží návrh zákona o obecném referendu, který by lidem umožnil i to, aby se vyjádřili k návrhu evropské ústavy. Špidla to uvedl na mimořádné schůzi Sněmovny, která se sešla z iniciativy opoziční ODS. Jediným bodem schůze je stanovisko vlády k návrhu euroústavy, jímž se nyní zabývá mezivládní konference Evropské unie (EU).

Z vyjádření premiéra vyplynulo, že vláda nepřipraví speciální zákon pouze pro referendum o evropské ústavě. Takový zvláštní zákon zatím parlament přijal pouze jednou a občané ČR na jeho základě rozhodli letos v červnu o vstupu země do EU. Zákon o obecném referendu by naopak umožnil pořádat všelidová hlasování o různých věcech. Zákon o obecném referendu patří k tradičním programovým bodům ČSSD.

Referendum o euroústavě dosud nejhlasitěji prosazovala opozice. Její zástupci už ve dvou sněmovních výborech prosadili doporučení, aby dolní komora vypracovala ústavní zákon o referendu, v němž by občané o přijetí evropské ústavy rozhodli.

Euroústava umožňuje z EU vystoupit

Špidla označil parlamentní opozici za nesourodou, ale tvrdou. Hovořil také o úzké spolupráci ODS a KSČM. Právě tyto dvě strany mají k evropské politice vlády největší výhrady. Z vládních řad dosud zaznívala spíše neochota nechat na občanech, aby o návrhu ústavy rozhodli. Někteří koaliční politici své váhání odůvodňovali tím, že euroústava je příliš složitý dokument, který by lidé mohli jen obtížně nastudovat.

Špidla ve Sněmovně prohlásil, že ústavní smlouva neznamená přesun kompetencí na nadnárodní instituce, ale snaží se nalézt i v rozšířené Evropě efektivitu a více demokracie. Podle Špidly je národním zájmem Česka to, aby Evropa po rozšíření neztratila svůj integrační tmel a stala se demokratičtější a efektivnější v integrujícím se světe. Špidla vyzdvihl, že se Česko podílí na formulování všech evropských dokumentů. Ani evropská ústavní dohoda nebyla podle něj formulována bez účasti Česka.

Ke Špidlovým argumentům se připojil i ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Stejně jako Špidla upozornil, že ústavní smlouva umožňuje vystoupit z EU. Poukázal na zájem malých a středních států EU posílit jejich roli. Zdůraznil, že "integrace posílí naši suverenitu" a že se posílí i role národních parlamentů.

Mandát, s nímž se Česko účastní mezivládní konference EU o euroústavě, která začala o víkendu v Římě, schválila vláda před týdnem. ČR chce prosazovat třeba zachování Evropské komise, kde má každý stát plnoprávného zástupce. Bude také bojovat o týmové rotační předsednictví v radách ministrů, které zajistí všem členským zemím rozšířené EU plný podíl na činnosti unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám