Hlavní obsah

Poslanec Kott odmítl tlak ODS a neodstoupí

Novinky, Lukáš Bek, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanec Petr Kott (ODS) nehodlá uposlechnout žádosti vedení své strany a chce nadále zůstat v dolní parlamentní komoře. Zatímco ODS jednohlasně tvrdí, že má důkazy o poslancově páteční opilosti, Kott v pondělí přišel s vysvětlením, že spadl ze schodů. "Nepoložím ten mandát. Nevidím důvod ho pokládat," řekl Kott České televizi.

Foto: ZOO Ostrava

Komentované krmení pandy červené

Článek

Na dotaz, zda bylo tedy vše v pořádku, odpověděl: "Samozřejmě." O reformě prohlásil, že padesát až šedesát procent z toho "je dobrých a pravicových". Raději než hlasovat proti, prý nechtěl hlasovat vůbec. A takhle by se podle něj měl zachovat každý seriózní poslanec.

Tomuto vysvětlení však představitelé ODS nevěří. "Mluvil jsem s ním dvakrát. Řekl mi, že se poslaneckého mandátu nevzdá. Znám ho jako člověka, který měl dlouhou dobu konzistentní politické názory, a choval se jako chlap. Teď se jako chlap nechová, a já věřím, že se to změní," reagoval pro Právo předseda českolipského oblastního sdružení ODS a starosta Petr Skokan.

Dodal, že mu Kott v rozhovoru sdělil, že nebyl při pátečním jednání Sněmovny opilý. "Řekl mi, že spal ze schodů a bude se mnou schopen mluvit nejdříve ve středu," doplnil Skokan, který hodlá na Kotta působit tak, aby z celé situace vyvodil osobní zodpovědnost.

Kottovým případem se bude zabývat klub ODS. Místopředseda strany Petr Nečas Právu řekl, že poslanec nemůže být z kubu vyloučen, pokud zůstane členem strany. "Buď by ho muselo vyloučit místní sdružení, nebo provedeme změnu jednacího řádu (klubu). To by trvalo zhruba týden," uvedl Nečas.

Místopředseda jako nejlepší řešení vidí Kottův "okamžitý odchod z mandátu. Kdyby v kterémkoli jiném zaměstnání kvůli opilosti nepřišel do práce, tak by dostal na hodinu padáka". Vedení strany nemá pravomoc vyloučit Kotta ze strany. Učinit by to musela mateřská stranická organizace. Ale jak dodal Nečas "vyjádření členů vedení ODS jsou jednoznačná".

Tlustý: protialkoholní léčení selhalo

Šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý Kottovu páteční opilost označil za potvrzený fakt. "Je prokázáno, že ve velmi důležitém okamžiku nejenže nebyl na pracovišti, ale dokonce byl opilý," řekl Tlustý ve Frekvenci 1. Tlustý se v pondělí Kottovi poprvé od pátku dovolal a informoval jej o záměru klubu. "On řekl, že o tom bude přemýšlet," interpretoval Kottova slova Tlustý.

"Já jsem mu řekl, že si myslím, že celá situace je neudržitelná a že nic jiného než složení mandátu nepřichází v úvahu," řekl Tlustý s tím, že Kott přislíbil účast na úterním jednání klubu. Jak šéf poslanců ODS dále řekl, nic podobného jako v pátek se dosud nestalo, nicméně "věděli jsme, že má s alkoholem potíže. Pokud jsem správně informován, absolvoval nějaké pokusy o léčení a o východisko. Byly informace, že se z toho pokouší dostat a my jsme doufali, že se z toho dostane. Po tom pátku je zjevné, že se to nepodařilo".

Tlustý zopakoval, že se v pátek Kott vzdálil během polední přestávky. Odpoledne "v určitém okamžiku, uprostřed hlasování kolem třetí hodiny se objevila zpráva, že pan poslanec Kott chybí a není po něm vidu ani slechu". Tlustý proto svolal padesátiminutovou přestávku na jednání klubu načež se začaly objevovat různé fámy. Např., že Kott popíjí ve Sněmovně s poslanci a asistenty ČSSD. "Postupně musím říct, že se to všechno začalo sjednocovat na tom, že jedno je jisté. Že je U Schnellů a že podnapilý byl. Na to konkrétní svědci jsou a jsou ochotni to dosvědčit."

Tlustý souhlasí, že se nyní málokdo zajímá reformu veřejných financí, "a všichni se baví o Kottovi, v tomto smyslu naše úsilí degradováno bylo".

Českolipští jsou rozhořčeni

Rozhořčení panovalo v pondělí vpodvečer mezi členy českolipské oblastní ODS, jejichž rada zasedala a jednala mj. o Kottově případu. Většina příchozích účastníků jednání Právu v rozhovoru řekla, že by Kott měl odejít ze Sněmovny a někteří byli i pro jeho vyloučení z ODS. Sám Kott se na jednání nedostavil.

Regionální rada ODS Libereckého kraje požaduje po Kottovi složení mandátu a odchod z ODS. "Budu prosazovat to samé a budu žádat, aby byla usnesením zavázána dokská organizace k jeho případnému vyloučení," potvrdil českolipský předseda Skokan. Podle místopředsedy oblastního sdružení v České Lípě Zdeňka Krenického se Kott nyní chová vyhýbavě. "Nelíbí se mi, co se stalo. Poškodilo nás to a myslím, že by měl složit poslanecký mandát. Pokud jde o vyloučení ze strany, pak si myslím, že to není tak jednoduchá záležitost a domnívám se, že nelze takhle zbavit členství, protože platí nějaké stanovy," podotkl Krenický.

Oblastní sdružení nakonec poslance vyzvalo, aby opustil poslanecký mandát a vystoupil z ODS.

Krajský zastupitel Kamil Popper Právu řekl: "Vyjádření pana poslance osobně vůbec nechápu." Českolipští jsou především rozhořčeni tím, že mají po dlouhých letech vlastního poslance, který jim podle jejich slov dělá jenom ostudu. "Není to poprvé, co neplnil svou práci a na zasedání nehlasoval," shrnul Skokan.

Po Kottovi možná skočí soc. dem.

Předseda poslanecké frakce ČSSD Petr Ibl považuje za předčasné úvahy, zda se nepokusí získat na svou stranu poslance Petra Kotta. "Každý hlas je dobrý," řekl na dotaz Práva Ibl. Podle něj až situace nastane, může nastat vícero úvah. "Ještě ho nevyloučili, ještě nikam neodchází. My máme problém s naším Pepíkem Hojdarem," prohlásil Ibl.

Šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý doufá, že Kott neposílí vládní koalici. Podle Tlustého je pro Kotta jedinou možností opuštění Sněmovny. "Já si neumím představit, že by jeho reakcí na odchod z poslaneckého klubu ODS byl vstup do poslaneckého klubu soc. dem., lidovců nebo unionistů. Já to považuji za nepředstavitelné," řekl na Frekvenci 1.

Jednačtyřicetiletý českolipský lékař je poslancem první volební období. Zvolen byl v Libereckém kraji. Kdyby vyslyšel výzev a vzdal se křesla v parlamentu, měl by ho nahradit osmačtyřicetiletý Václav Hanuš. Kott pracuje ve Sněmovně v petičním výboru a výboru pro obranu a bezpečnost. Ve Sněmovně však příliš aktivní není. Za více než rok vystoupil jen pětkrát.

Reklama

Související články

Vrbík z unie vypároval opilého poslance ODS

Do prekérní situace se v pátek dostali občanští demokraté, když těsně před důležitým hlasováním o reformních zákonech se jim do lavic po polední pauze nevrátil...

Výběr článků

Načítám