Hlavní obsah

Poslanec ANO chce zakázat demonstrace na Malostranském náměstí

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Jak zabránit demonstrantům, aby se během protestů dostali přímo před Sněmovnu? To ve čtvrtek dopoledne řešili poslanci z bezpečnostního výboru. Zákonodárce hnutí ANO Jiří Mašek přišel s tím, že by se měly zakázat demonstrace půl kilometru od budovy dolní komory, tedy i na Malostranském náměstí. Právě tam se v poslední době většina protestních akcí proti vládě odehrává.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec ANO Jiří Mašek

Článek

Diskuzi vyvolala demonstrace, která se konala 11. července, kdy Sněmovna hlasovala o důvěře vládě. Protestující se tehdy dostali přímo k jednací budově a po premiérovi Andreji Babišovi (ANO) létaly plastové lahve.

Shromažďovací zákon označuje Sněmovní ulici za místo, kde nejsou demonstrace povolené. Podle Maška by se měl zákaz rozšířit.

Záznam: Demonstrace před Poslaneckou sněmovnouVideo: Novinky.cz, ČTK, .

„Kdyby se situace opakovala, je otázkou, jestli by se neměla napříč politickým spektrem schválit změna, že není možné demonstrace povolovat 500 metrů od Sněmovny,“ řekl během jednání výboru Mašek, který je zároveň i předsedou sněmovní komise pro kontrolu činnosti GIBS.

„Nejsme schopni tu Sněmovnu chránit, když se demonstruje na Malostranském náměstí, které je vzdáleno 20 metrů,“ dodal.

Po jednání výboru novinářům řekl, že by bylo možná lepší pouze rozšířit lokality, ve kterých by byly demonstrace zakázány. „Kdyby to bylo těch 500 metrů, zasáhlo by to některé památníky, kde by občané měli mít možnost se shromažďovat. Je otázkou, jestli spíše nerozšířit lokality, které jsou vyjmenovány ze zákona, třeba o Malostranské náměstí,” vysvětloval.

Kritika policie

Během diskuze politici kritizovali jak postup magistrátu, který demonstraci povolil, tak policii, která v červenci nechala demonstranty dojít až před Sněmovnu.

„To, co tady probíhalo, nebylo přiměřené. A říkám to s vědomím toho, že jsem opoziční poslankyně a mohla bych mít radost, že tu někdo provolává hesla proti vládě a KSČM. Ale ne, když se to koná před Sněmovnou,“ rozčílila se poslankyně Jana Černochová (ODS).

Postěžovala si, že o půl jedné ráno nemohla odejít normálním vchodem, kde měla zaparkované auto. „Doufám, že se to nebude opakovat, a že policie bude chránit všechny a nejen někdy a někoho,“ podotkla.

„Policie porušila shromažďovací zákon. Policie je od toho, aby zákony plnila, a ne, aby si je nějak vykládala,“ prohlásil komunistický poslanec Zdeněk Ondráček.

Někdejší ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) na to opáčil, že kdyby během protestů zasáhli těžkooděnci, tak zase budou všichni policii pranýřovat.

Místa, kde jsou shromáždění zakázána (příloha k zákonu č. 84/1990 Sb.)
1. Sněmovní, Praha 1,
2. U Zlaté studně, Praha 1,
3. Tomášská, Praha 1,
4. Thunovská, Praha 1,
5. Valdštejnské náměstí, Praha 1,
6. Valdštejnská, Praha 1,
7. Zámecká, Praha 1,
8. chodník přiléhající k severní hraně Malostranského náměstí, Praha 1, mezi křižovatkami s ulicí Zámecká, Praha 1, a Tomášská, Praha 1, a
9. Letenská, Praha 1, a to v úseku mezi Malostranským náměstím, Praha 1, a křižovatkou s ulicí Josefská, Praha 1.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby byly zakázány demonstrace na Malostranském náměstí?
Ano
21,3 %
Ne
78,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1430 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám