Hlavní obsah

Poslanci zpochybňují trestní oznámení šéfa NKÚ

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spor mezi prezidentem NKÚ Františkem Dohnalem a skupinou poslanců, kteří ho kritizují za nehospodárnost a podali na něj návrh na kárnou žalobu, ve středu vstoupil do další fáze. Pětice členů kontrolního výboru se totiž nehodlá jen tak smířit s faktem, že na ně podal Dohnal trestní oznámení.

Foto: René Volfík, ČTK

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal

Článek

Ve středu se proto výbor na návrh Libora Ježka (ODS) rozhodl, že požádá legislativce o výklady té části ústavy, která upravuje poslaneckou imunitu.

Ježek zapochyboval, zda lze poslance stíhat za projevy učiněné v parlamentu a jeho orgánech. Ústava právě v tomto případě zákonodárce před stíháním chrání a za projevy v parlamentu je může postihnout pouze mandátový a imunitní výbor.

Dohnal podal trestní oznámení jak na Ježka, tak na Václava Snopka (KSČM) a Jaroslava Fialu (ČSSD). Právě ti vypracovali pro výbor zprávu, která poukazuje na nehospodárné nakládání se státními penězi v NKÚ. Na základě této zprávy rozhodla už v červnu Sněmovna o vyslání kontroly do NKÚ. Dohnal k trojici autorů zprávy přidal trestní oznámení ještě na šéfa výboru Vladimíra Koníčka (KSČM) a Václava Šlajse (ČSSD) za to, že z ní citovali údaje v médiích.

Ve sporu poslanců s Dohnalem tak je zatím jisté kromě kontroly jeho úřadu to, že se prezident NKÚ  nevyhne kárné žalobě. Právě návrh na ni v úterý podal Koníček. Kárné žalobě také neunikne dvanáct členů kolegia NKÚ, kteří na nehospodárné chování úřadu upozornili. Návrh pro změnu podal sám Dohnal a jednat by se o něm mělo už v pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám