Hlavní obsah

Poslanci zamítli rentu pro bývalé olympioniky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovna zamítla návrh zákona, podle kterého měli někteří bývalí olympijští medailisté dostávat od státu příspěvek k penzi. Kritici tvrdili, že sportovci by tak byli elitní skupinou. Podobné příspěvky by mohl žádat kdokoliv.

Článek

Podle některých poslanců by zákon olympioniky vyjmul jako jedinou skupinu z důchodového systému sdíleného všemi ostatními lidmi, včetně například bývalých politických vězňů. Podobné nároky jako sportovci by podle kritiků mohli mít třeba vědci či herci.

Nárok na doživotní rentu měli mít ti olympijští medailisté, kteří jsou odkázáni na důchod a jejichž příjmy nedosahují průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře.

Příspěvek, který měl příjem dorovnat do průměrného platu, měli dostávat pouze čeští občané, kteří od 28. října 1918 do konce roku 1992 získali olympijskou medaili v barvách bývalého Československa.

Sportovci mají kratší profesní život

Návrh zákona předložili Karel Šplíchal, Pavel Ploc (oba ČSSD) a Petr Bratský (ODS).

Šplíchal v minulosti odmítl přirovnávání nároků sportovců ke všem ostatním, profesní život sportovců je podle něj podstatně kratší. Někteří z těch, kteří republiku proslavili svými výkony po celém světě, dnes podle něj žijí v nedůstojných podmínkách a navíc jim vrcholový sport podlomil zdraví. Jejich starobní či invalidní penze se podle Šplíchala pohybují v rozmezí od 5 300 do 11 800 korun.

Klaus: Poslanci mi ušetřili práci

Zamítnutí návrhu, podle kterého měli někteří bývalí olympijští medailisté dostávat od státu příspěvek k penzi, přivítal prezident Václav Klaus. "Ta zpráva mě potěšila. Poslanci mne zbavili problému, protože bych ten zákon musel vetovat," řekl Klaus ve středu v průběhu své návštěvy Olomouce.

Dodal přitom, že nemá nic proti olympionikům, a připomněl v této souvislosti, že byl jako aktivní sportovec dokonce v předvýběru na olympijské hry v Římě. "Problém vidím v tom, že nelze začít parcelovat náš sociální systém. Pokud by se tak stalo, ozvou se další skupiny lidí, které budou také žádat rentu. Přípěvky k penzi nejsou systémovým opatřením," konstatoval prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám