Hlavní obsah

Poslanci vybírají šéfy výborů, školský povede Klaus ml.

Právo, Novinky, ČTK, dan, jim, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve středu se ve Sněmovně sešly na jednání nově ustavené výbory, jejichž členové začali volbou předsedů. Například do školského výboru byl zvolen Václav Klaus ml. (ODS), hospodářský výbor povede šéf poslanců SPD Radim Fiala a v čele výboru pro životní prostředí bude Dana Balcarová (Piráti). Další výbory se scházejí v průběhu dne.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Václav Klaus mladší na ustavující schůzi Sněmovny

Článek

Klause do čela výboru podpořilo 23 z 24 členů. Balcarová dostala hlasy všech 15 přítomných členů a Fialu zvolilo 20 z 22 poslanců.

Členy hospodářského výboru vítal při příchodu plakát mladé ženy v životní velikosti oblečené v pracovním oděvu s helmou na hlavě. V ruce držela tabulku s nápisem: „Srdečně vítejte na hospodářském výboru. Místo, kam budete chodit s radostí.” Podle informací ČTK šlo o dar z dukovanské jaderné elektrárny.

Bezpečnostní výbor povede Černochová 

Branný výbor Sněmovny povede dlouholetá členka toho výboru Jana Černochová (ODS). Před polednem získala 15 ze 17 hlasů.

Jako předsedkyně chce znovu navrhnout zákon, který by vládě umožňoval bez souhlasu Parlamentu vyslat do zahraničí záchrannou jednotku na pomoc českým občanům v nouzi. Dnes musí vláda k jakékoli vojenské akci za hranicemi získat souhlas Parlamentu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslankyně ODS Jana Černochová

Černochová Právu řekla, že bude po ministerstvu obrany vyžadovat, aby dodržovalo starou dohodu a výboru předkládalo k projednání všechny nákupy nad 50 miliónů.

Jestliže nakonec šéf ANO Andrej Babiš udělá z odcházející ministryně místního rozvoje Karly Šlechtové novou šéfku resortu obrany, bude politické vedení české obrany a jeho parlamentní kontrola čistě v ženských rukou.

V čele ústavně právního výboru bude Benda již potřetí

Ústavně právní výbor Sněmovny zvolil na svém prvním zasedání svým předsedou poslance ODS Marka Bendu. Bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková z ANO se vzdala nominace. Pro Bendu hlasovalo v tajné volbě všech 20 přítomných poslanců výboru.

Schůzi ústavně právního výboru zahájili jeho členové vzájemným představením. První přišel na řadu shodou okolností právě Benda. „Moje jméno je Marek Benda, jsem vystudovaný právník, předsedou ústavně právního výboru jsem byl mezi lety 2006 a 2010 a krátce v roce 2012. Jsem tu desáté funkční období,“ řekl svým kolegům.

Foto: Novinky

Interview s Markem Bendou

Právě délkou svého působení v politice ostatní v sále rozesmál. „Po všech stránkách pozor na něj. On si vždy něco najde v jednacím řádě, co nás znejistí, ale poté se to vždy vrátí do správných kolejí,“ varovala v žertu své kolegy Válková.

Poslanec za ANO Tomáš Kohoutek se zase svěřil, že se z minulosti zná s Válkovou i poslancem a exministrem Pavlem Blažkem (ODS). K Válkové prý v době studií chodil na přednášky, Blažek jej zase jmenoval notářem.

Do čela sociálního výboru zvolili jeho členové Radku Maxovou (ANO). Naopak zahraniční výbor zatím předsedu volit nemohl, proto projednávání bodu přerušil. Do jeho čela by měl zamířit ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), až skončí jeho vládní angažmá.

Ve Sněmovně bude 18 výborů

Sněmovna založila 18 výborů. Předsedy už dříve měli mandátový a imunitní výbor a rozpočtový výbor, a to Stanislava Grospiče a Miloslavu Vostrou (oba KSČM). Organizační výbor vede Radek Vondráček (ANO) z titulu funkce předsedy Sněmovny.

Kontroverze vzbuzuje nominace Radka Kotena (SPD) do čela bezpečnostního výboru. Kritikům vadí, že na svém facebookovém účtu šířil rozličné, často zcela absurdní dezinformace.

Role předsedů výborů je spíše organizačního charakteru. Pobírají ale zhruba o 30 tisíc korun vyšší plat než řadoví poslanci, letos asi sto tisíc měsíčně bez započtení náhrad (cca 70 tisíc poslanecký plat, 30 tisíc příplatek za šéfa výboru).

Zatím známé vedení výborů ve Sněmovně
výborpředseda/kyně
Hospodářský výborRadim Fiala (SPD)
Kontrolní výborRoman Kubíček (ANO)
Mandátový a imunitní výborStanislav Grospič (KSČM)
Organizační výborRadek Vondráček (ANO)
Petiční výborHelena Válková (ANO)
Rozpočtový výborMiloslava Vostrá (KSČM)
Ústavně právní výborMarek Benda (ODS)
Volební výborStanislav Berkovec (ANO)
Výbor pro bezpečnostRadek Koten (SPD)
Výbor pro evropské záležitostiOndřej Benešík (KDU-ČSL)
Výbor pro obranuJana Černochová (ODS)
Výbor pro sociální politikuRadka Maxová (ANO)
Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovuVáclav Klaus ml. (ODS)
Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvojIvan Bartoš (Piráti)
Výbor pro zdravotnictvíVěra Adámková (ANO)
Výbor pro životní prostředíDana Balcarová (Piráti)
Zahraniční výbor
Zemědělský výborJaroslav Faltýnek (ANO)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám