Hlavní obsah

Poslanci Úsvitu vyhodili Okamuru a Fialu z klubu

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Tomio Okamura a jeho pravá ruka Radim Fiala už nejsou členy poslaneckého klubu hnutí Úsvit. V úterý o tom rozhodli poslanci hnutí na jednání klubu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na snímku Tomio Okamura, v pozadí Radim Fiala

Článek

„Poslanecký klub hnutí Úsvit na můj návrh, ke kterému se přidali postupně další poslanci, odhlasoval v souladu s jednacím řádem vyloučení dvou poslanců – Tomia Okamury a Radima Fialy – z poslaneckého klubu,“ informoval na tiskové konferenci místopředseda poslaneckého klubu Petr Adam.

Poslanci tak reagovali na dříve zveřejněnou zprávu o hospodaření hnutí, ve které zkritizovali Okamuru za nehospodárnost a vyzvali jej k zaplacení více než 700 tisíc korun a k odchodu z hnutí. [celá zpráva]

Adam řekl, že nemůže posoudit, zda Okamura porušil zákon, ale minimálně se podle něj provinil morálně. Okamura podle něj není schopen respektovat demokracii.

Předseda hnutí Tomio Okamura se ale proti nařčením ohradil a uvedl, že není důvod peníze uhradit, neboť se jedná o finance, které z vlastních úspor na žádost hnutí zapůjčil před doplňovacími senátními volbami. Nesouhlasil ani s výzvou k odchodu z hnutí.

„Předsednictvo vyzývá k vyvození osobní odpovědnosti Tomia Okamuru za nehospodárné utrácení peněz hnutí prostřednictvím jím doporučených společností pod záminkou své osobní propagace,“ stojí například ve stanovisku, které v úterý ráno přijali poslanci hnutí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám