Hlavní obsah

Poslanci tají, kdo a za kolik pro ně pracuje

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Jedním z kont, ze kterých mohou poslanci čerpat peníze pro svou práci, je i tzv. expertné. Každý měsíc mají v pokladně Sněmovny připravených 14 300 korun, z nichž se platí jejich pomocníci – odborníci, kteří pro ně připravují analýzy.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

Právo získalo přehled o tom, jak poslanci čerpali tyto prostředky od počátku své práce ve Sněmovně až do prosince, tedy za půl roku. Celkem vyplatila kancelář dolní komory za tyto práce v tomto období 16 241 000 korun.

Tabulky uvádějí čísla vždy v součtu za měsíc. Zjistit, za kolik která faktura byla, tak není možné přesně u všech. Je však zřejmé, že jak přibývalo práce poslancům, rostl i jejich zájem o pomoc odborníků. Peníze za tyto faktury přitom nejdou do ruky zákonodárcům, ale Sněmovna je poukazuje přímo expertům po předložení faktury, která ale musí být poslancem podepsána.

Největší nápor na sněmovní kasu byl v prosinci, kdy se zde sešly požadavky za téměř polovinu celkové sumy. Důvod? Expertné si jednotliví poslanci sice mohou symbolicky „sypat“ celý rok na jednu hromadu, která však musí být podle pravidel vyplacena do půlky prosince. Jinak propadne.

A tak někteří poslanci jako by se v prosinci „probudili“ a jejich podpisy nesly faktury až za sto tisíc korun. Nejvíc, 100 852 korun, vyúčtovali Sněmovně experti Václava Baštýře (ODS). „Expertné jsem použil na expertizy,“ byl stručný.

Na otázku, zda by mohl zveřejnit, co bylo jejich předmětem, odpověděl stejně stručně: „Ne.“ Pak tento soukromý zemědělec z jihu Čech dodal, že se snaží „proniknout do infrastruktury zemědělství“.

Expertné čerpám na to, na co je určeno, tak, aby mi to pomáhalo v práci
poslanec Milan Urban

Témata jsou tabu

O tom, kdo pro ně pracuje a za kolik, nechtěl prozradit z oslovených poslanců nikdo. I podrobnosti o pracích, které jim jejich pomocníci připravovali, zůstávají většinou zahaleny tajemstvím. Poslanci většinou reagovali velmi neurčitě.

„Expertné čerpám na to, na co je určeno, tak, aby mi to pomáhalo v práci. O co jde, je uvedeno na fakturách, které má k dispozici Sněmovna,“ reagoval šéf hospodářského výboru Milan Urban (ČSSD). Upřesnil pouze, že jde o odborné práce z oblasti hospodářství, ekonomiky, makroekonomiky a firemní sféry. Jednotlivci prý pro něho pracují jen málokdy, většinou si najímá týmy z různých institucí. Jeho prosincové faktury byly za 91 000 korun.

Ještě o dva tisíce víc nárokovali pomocníci šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře.

Ještě o dva tisíce víc nárokovali pomocníci šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře. „Já teď nevím, která to byla z těch faktur, ale byla to sběrná faktura za celé to období. A šlo o monitoring tisku v regionech a podobně,“ prohlásil. Na otázku, zda šlo o jednu osobu nebo nějakou firmu, odpověděl: „Já to z hlavy nevím, je to fyzická osoba,“ doplnil.

Koncem roku dorazila i faktura od týmu Jiřího Šlégra (ČSSD). „Až koncem roku vznikla iniciativa sportovců PULS, do které jsem musel investovat na založení webových stránek a podobně a s tím byla spojena spousta administrativy,“ objasnil bývalý hokejista.

Kolik čerpaly kluby
ČSSD (56 členů)5 160 625
ODS (53 členů)4 139 738
TOP 09 (41 členů)2 353 226
KSČM (26 členů)2 323 878
VV (24 členů)2 263 850

Až v prosinci také poslali faktury spolupracovníci Josefa Novotného (VV). „Byl jsem tak zvyklý již v Senátu. Platil jsem až poté, co jsem měl objednané věci zhotovené,“ uvedl. Témata svých expertiz přiblížil jen okruhy – boj proti hazardu, insolvenční zákon a konkurzy a zemědělství. V minulosti, kdy působil jako senátor, mu peníze na expertizy často nestačily. A tak si navzájem vypomáhali, někdy i s kolegy z jiných stran.

Když je třeba, skládají se véčkaři v klubu na společné analýzy. To potvrdil i jejich předseda Radek John. Klub má expertní tým, který platí z peněz, které dávají do společného stranického měšce. „Ten analytický tým čte všechny materiály do vlády i všechny zákony, upozorňuje, kde se liší od volebního programu VV,“ prozradil metodu véčkařů.

Už tři čtvrtě roku jsem nic nečerpal, protože nebylo třeba žádné analýzy. Všechno jsem pokryl asistentskými službami nebo jsem si to nějak zaplatil ze svého
poslanec David Šeich

Podle usnesení sněmovního rozpočtového výboru lze z expertného platit přípravu korespondence, psaní na počítači, monitorování médií, pořizování výpisů a výtahů z odborného tisku a publikací, právní a ekonomické rozbory, tvorbu legislativy, překlady, webové stránky.

Pomocníkem poslanců má být také Parlamentní institut (PI), kde si mohou zadat odbornou práci na jakékoli téma. Někteří poslanci o této možnosti ale nevědí.

Když Daniel Korte (TOP 09) odhalil, že nejdražší jeho objednaná analýza se týkala porovnání systémů, kde je prezident volen přímo, zarazila ho informace, že takovou studii Parlamentní institut již před třemi lety vypracoval a sleduje toto téma stále. „To já prosím nevím, existence této instituce mi zůstala utajena,“ reagoval.

Drábek platil ze svého

Mezi dvěma stovkami poslanců tak zůstali jen tři, kteří loni nečerpali z expertného ani korunu a jejich peníze se tak ušetřily. Byli to dva z ODS, David Šeich a Vladislav Vilímec, a Patricie Kotalíková z TOP 09.

„Už tři čtvrtě roku jsem nic nečerpal, protože nebylo třeba žádné analýzy. Všechno jsem pokryl asistentskými službami nebo jsem si to nějak zaplatil ze svého,“ řekl Právu David Šeich (ODS), který je přesvědčen, že tyto peníze je nutné čerpat účelně. Dosud prý se většina zákonů připravovala tzv. koaličně.

Z miliónového koláče ukrojila pouze pět tisíc Vlasta Parkanová (TOP 09). „Myslím si, že expertné mám čerpat, když skutečně není zbytí a skutečně to potřebuji. Teď to nebylo nutné, vystačila jsem si se zdroji, které jsem měla. Mám i poradce,“ řekla Právu. Podle ní je pro někoho 14 300 Kč hodně, pro jiného málo. Záleží na stylu, zda kluby spolupracují, nebo zda si každý chce postupovat jako jednotlivec.

Největším smolařem mezi poslanci byl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, který „prošvihl“ termín, kdy se měly faktury do Sněmovny předložit. „Je to moje administrativní chyba, protože jsem nestihl v řádném termínu předložit výdaje k proplacení, takže jsem to bohužel platil ze svého,“ řekl a přiznal se, že ho to stálo skoro sto tisíc korun. Rozhodně odmítl možnost, že by nechával analýzy dělat na ministerstvu. „Věci, které se netýkají resortu, ale mé poslanecké práce, úředníci dělat nemají,“ dodal Drábek.

Reklama

Výběr článků

Načítám