Hlavní obsah

Poslanci snížili hranici trestní odpovědnosti na 14 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovna ve středu schválila novelu trestního zákoníku. Nově bude možné soudit děti už od 14 let, nyní je hranice trestní odpovědnosti 15 let. Tresty za eutanázii budou také nově nižší než tresty za vraždu.

Článek

Pro zákon hlasovali poslanci ČSSD, US-DEU a ODS. Proti přijetí zákona se tak vyslovili kromě komunistů i koaliční lidovci. Novelu ještě musí schválit Senát a podepsat ji musí prezident republiky. Pokud se tak stane, nový zakoník bude platit od ledna 2007.

Lidovci nesouhlasili s tím, že by za trestný čin usmrcení na žádost neměla existovat dolní hranice pro udělení trestu. Tím by podle nich stát přispěl k legalizaci eutanázie.

Komunistům se nelíbilo, že popírání komunistických zločinů by se mělo stát trestným činem. 

Nově se zavádí trestný čin nelegálního odposlechu, držení dětské pornografie. Soud bude také moci uložit trest domácího vězení.

Vyšším trestům budou podle kodexu čelit vrahové, jimž bude hrozit až 30 let ve vězení. Nyní je to pět roků méně, pokud si neodpykávají doživotní trest.

Trestat by nově bylo možné například zákroky směřující ke klonování lidí.

Kasal chtěl snížit hranici trestní odpovědnosti na 13 let

Místopředseda Sněmovny Jan Kasal se v rozpravě vyslovil pro snížení trestní hranice na 13 let. Odvolával se na debatu dětí, kteří byly pro snížení věkové trestní hranice o dva roky. "Oba tyto Junior Parlamenty, dvakrát dvě stě dětí, se shodly na tom, bez toho, že by do toho kdokoli ingeroval, že správná hranice trestní odpovědnosti je 13 let. Hlasovaly o tom samy naprosto svobodně při znalosti toho, že oni sobě navzájem rozumí a ví, jaké v tomto věku jsou," argumentoval Kasal.

Lidovcům se dále nelíbil návrh na uzákonění usmrcení na žádost. Njedůrazněji proti němu vystoupil poslanec Josef Janeček. "Je zde asi velká významná část poslanců, kteří se domnívají, že legalizace eutanázie by byla to pravé ořechové. Bez ohledu na to, že jsem principiálně proti tomu, tak ti, kteří se domnívají, že by to bylo správné, by se možná měli zamyslet, co by se asi mohlo stát, kdyby byl takový návrh přijat," řekl Janeček.

Anketa

Souhlasíte s posunutím hranice trestní odpovědnosti z 15 na 14 let?
ano
92,5 %
ne
7,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6701 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám