Hlavní obsah

Poslanci si odnesou statisíce odchodného, nejvíce dostane Talmanová

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
Praha

Zhruba čtvrtina poslanců zasedla ve čtvrtek v poslaneckých lavicích naposledy, a protože už nekandidují, anebo jsou na nevolitelných místech, čeká je „návrat do civilu“. K rozkoukání by jim pak mělo pomoci několik set tisíc korun, které dostanou jako odchodné. Končící poslanci dostanou podle zákona o platech ústavních činitelů pět měsíčních platů. Výše závisí na tom, kolik kdo bral poslední měsíc ve funkci.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Článek

Nejvyšší odchodné si tak odnese místopředsedkyně Sněmovny Lucie Talmanová (ODS). Ta jako jediná z současných místopředsedů komory již svůj poslanecký mandát obhajovat nebude, takže dostane 562 560 korun hrubého. Talmanová chce kandidovat v podzimních volbách do Senátu. I když bude zvolena, odchodné jí zůstane, neboť podle zákona náleží každému, kdo nezíská do tří měsíců jinou ústavní funkci. Volby do Senátu budou za více než čtyři měsíce.

Celkem 415 tisíc hrubého pak dostanou např. odcházející šéfové výborů jako Oldřich Vojíř (ODS), Tom Zajíček (ODS), Libor Ambrozek (KDU-ČSL) a Kateřina Jacques (SZ).

Minimální odchodné přitom v případě řadového poslance činí 294 720 Kč. Řadových poslanců ale bylo ze dvou stovek pouze pětatřicet, všichni ostatní zastávali různé funkce za příplatek. Základní plat poslance a senátora po letošním přechodném čtyřprocentním snížení činí 58 944 korun.

Jako jedni z mála si tak minimální odchodné odnesou někdejší rebel ODS Vlastimil Tlustý, bývalý člen soc. dem. Petr Wolf nebo zelená rebelka Olga Zubová.

Naopak třeba další z přeběhlíků – Miloš Melčák – dostane jako místopředseda podvýboru 327 135 korun. Celkem 359 558 korun hrubého dostane další ze zelených rebelek Věra Jakubková či bývalý soc. dem.Evžen Snítilý.

Všichni poslanci nyní mají dva týdny na to, aby ve Sněmovně vyklidili kanceláře, odevzdali počítače, funkcionáři pak služební auta, magnetické karty umožňující vstup do sněmovních prostor, diplomatické pasy a případně utajované dokumenty. Vrátit musí i parkovací karty, které poslancům a senátorům zajišťují, že jim policie nesmí i v případě špatného parkování odtáhnout auto nebo nazout botičku.

Uvolnit musí poslanci i sněmovní ubytovny. To vše do 8. června. Do konce června pak všichni musí podle zákona o střetu zájmů přiznat případný přírůstek svého movitého i nemovitého majetku za loňský rok, výši vedlejších příjmů a dluhů.

Reklama

Výběr článků

Načítám