Hlavní obsah

Poslanci si nenechali omezit imunitu

Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovna v úterý přerušila své jednání o změnách Ústavy do doby, než je posoudí parlamentní komise, která k tomu byla ustavena. Hlavní změnou, kterou vláda předložila, mělo být zavedení přímé volby prezidenta, na níž se původně shodly všechny parlamentní strany.

Foto: Archiv
Článek

Nadšení poslanců pro přímou volbu však značně ochladlo ve chvíli, kdy zjistili, že vláda spolu s ní do Ústavy navrhla také podstatné zúžení imunity zákonodárců.

Vláda totiž přišla s návrhem, podle něhož by poslanci, senátoři a členové Ústavního soudu požívali trestně právní imunity pouze po dobu výkonu své funkce. Po skončení by se museli podrobit trestnímu řízení jako každý občan.

To podrobili kritice především komunisté a občanští demokraté. Karel Vymětal (KSČM) dokonce prohlásil, že "na konci volebního období před Sněmovnou a Senátem budou stát řady příslušníků policie a jak poslanci a senátoři vyjdou ze Sněmovny a ze Senátu, neb jim skončil mandát, tak jim budou nasazovat klepeta".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám