Hlavní obsah

Poslanci si chtějí nechat auta i kanceláře po rozpuštění Sněmovny do voleb

Právo, ada,nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pokud bude rozpuštěna Sněmovna, poslancům by měla zůstat ještě další dva měsíce služební auta. A také jejich poslanecké kanceláře ve volebním obvodě.

Článek

Jinými slovy, pokud skončí poslancům předčasně jejich mandát a budou se o něj znovu ucházet v předčasných volbách, které se podle zákona musí uskutečnit do dvou měsíců, k jejich kampani by jim mohla posloužit právě služební auta a také kanceláře. Ale i v případě, pokud kandidovat nebudou, si je ještě mohou užít. Za peníze daňových poplatníků.

To je další z nápadů, který schválil sněmovní rozpočtový výbor při projednávání zákona o platech ústavních činitelů. Kromě už popsaného návrhu na zrušení zdanění až čtyřicetitisícových paušálních náhrad, které zákonodárci dostávají na dopravu, stravu a reprezentaci.

Zůstat jim mají octavie i BMW se šoféry

Na služební octavie mají přitom podle zákona nárok všichni sněmovní funkcionáři. Tedy předsedové výborů, klubů a stálých delegací. Používat je mohou také předsedkyně a místopředsedové komory, kteří ale mají navíc služební BMW s řidičem. I tato auta by měla vedení komory po jejím rozpuštění až do voleb zůstat. Politiků, kteří na vůz mají nárok, je nyní ve Sněmovně osmatřicet.

Všichni funkcionáři pak mohou vozy používat nejen k služebním, ale také soukromým účelům. Ne všichni si ale octavie vyfasovali. Nikdy do ní nesedla bývalá místopředsedkyně komory a současná šéfka véčkařského klubu Kateřina Klasnová. Právě jí další „vylepšování“ platového zákona dráždí. „Myslím, že v dnešní době je to jako plivnutí voličům do tváře,“ řekla Právu.

Na plně vybavené poslanecké kanceláře ve volebních obvodech přitom Sněmovna ze svého rozpočtu měsíčně platí od 9 až do 27 tisíc korun. Má ji každý poslanec. Záleží na velikosti města, ve kterém je umístěna.

A Vladislav Vilímec jako předkladatel návrhu, který schválil rozpočtový výbor, přišel ještě s další změnou: podle ní by si také mohli polepšit asistenti poslanců. Také oni by měli v případě rozpuštění Sněmovny pobírat svůj plat ještě další dva měsíce až do předčasných voleb.

„Když předčasně skončí Sněmovna, asistenti se ze dne na den ocitnou na dlažbě,“ zdůvodňují tento návrh jeho zastánci. Plat asistenta činí 35 875 korun. Z této sumy musí nejbližší spolupracovníci politiků zaplatit daň a zdravotní a sociální pojištění.

Reklama

Výběr článků

Načítám