Hlavní obsah

Poslanci se v pátek utkají o zdravotnictví

Novinky, ČTK, Bohumila Krčová, Jana Pechová, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Další spor se rozhořel mezi opozicí a vládními poslanci. Na tom, kdo může za problémy ve zdravotnictví a zda je tato oblast v krizi, se ve čtvrtek neshodli, k tématu se proto vrátí v pátek. Dnešní přestřelka však již předem naznačuje ostrý střet.

Foto: Josef Zajíc

Start závodu v 10,30 u Chrámu Nanebevzetí Panny Marie v Opavě. 15.5.2013

Článek

Debatu na toto téma navrhli poslanci ODS, kteří upozornili zejména na situaci v kraji Vysočina. Lékaři tam už ve dvou nemocnicích protestují proti snižování mezd a absenci koncepce zdravotnictví. Například na některých odděleních jihlavské nemocnice odmítli sloužit ústavní pohotovostní služby a ředitel Pavel Hrala musel zavést směnný provoz.

Zachování svých platů chtějí například lékaři z havlíčkobrodské nemocnice, kteří od středy odmítli sloužit přesčasy. Nechtějí doplácet na hospodářskou situaci nemocnice, která patří k nejzadluženějším v kraji, dožadují se vypracování krajské koncepce financování nemocnic a vůbec řešení krize ve zdravotnictví.

"Od dnešního dne běží hlavní oddělení na směnný provoz, menší pracují jako dosud," informoval ve středu Právo primář dětského oddělení Václav Miláček. "Tento směnný provoz nicméně přinese v některých segmentech určitá omezení, která mohou například vyústit v odložení některých operací," dodal Miláček.

Tak se i stalo v případě pacientů, kteří se dostavili k příjmu na plánovanou operaci v úterý 14. října. Po poradě, na které bylo rozhodnuto o zahájení protestu, se zdravotníci pacientům omluvili, poslali je domů a ujistili je, že je k novému termínu včas vyzvou.

Jihlava se připojila

Dnes zahájilo třísměnný provoz také 10 oddělení jihlavské nemocnice. Redukci počtu lékařů, kteří odmítli sloužit tzv. ústavní pohotovostní službu (ÚPS), tj. přesčasové hodiny nad rámec zákonem stanovené pracovní doby, pocítí opět zejména pacienti čekající na plánované operace.

"Pokud to jde, snažíme se zohlednit zejména potřeby dětských pacientů," uvedl ke změnám v operačních programech šéf LOK při jihlavské nemocnici Lukáš Velev. Podle něj byly dosud proklamované vstřícné kroky kraje pouze jakousi pozvánkou na nekonstruktivní schůzku, která by skončila vzájemnou výměnou stanovisek bez jakéhokoli přínosu.

V nemocnici Třebíč se lékaři chystají k odmítnutí souhlasu s ÚPS od 1. listopadu. "Nejsem ochoten spolupracovat s médii. Od rána stojím u operačního stolu, a když si mohu dát hodinu po poledni konečně kafe, pustím si rádio a dozvím se, že nám jde o prachy," s hořkostí prohlásil primář chirurgie Vladislav Nováček. Připomněl, že mzdy už šly zdejším zdravotníkům letos dolů třikrát a nemocnici to nijak hmatatelně nepomohlo.

Tři anesteziologové na směnu

Do ranní směny na klíčové, anesteziologicko-resuscitační oddělení (ARO) podle rozpisu nastoupili v brodské nemocnici tři ze 14 anesteziologů. Bez nich se plánované operace nemohou uskutečnit.

Jeden má službu na šesti operačních sálech pro akutní případy, druhý se stará o pacienty na jednotce intenzívní péče, třetí na lůžkovém oddělení. Další tři nastoupili do druhé směny, stejně tolik do noční, řekl František Šenk, předseda místní organizace Lékařského odborového klubu. Podle něj se k protestu podpisem připojilo 72 ze 113 lékařů.

Zdravotnictví znovu rozhádalo Sněmovnu

Místopředsedkyně sněmovny za ODS Miroslava Němcová se obává, že tento stav může ohrozit zdravotní péči. Diskuse ve Sněmovně vyústila v další hádku opozice s koalicí. Občanští demokraté vládu obvinili z toho, že přivedla zdravotnictví do krize.

Poslance ODS zase rozčilil ministr Zdeněk Škromach, který obvinil jejich krajské politiky z toho, že nejsou schopni problémy v regionech řešit a v tomto smyslu jsou impotentní. Současně odmítl slova o kolapsu zdravotnictví jako poplašnou zprávu. Němcová ale vzápětí Škromacha upozornila na to, že hejtman Vysočiny František Dohnal byl zvolen za KDU-ČSL. Ministrova neinformovanost je podle ní "zoufalá a neomluvitelná".

Reklama

Výběr článků

Načítám