Hlavní obsah

Poslanci se přeli kvůli sňatkům pro gaye a lesby. Na manželství není právo, zní od lidovců

Novinky, Renáta Bohuslavová
Praha

Poslanci rozjeli debatu o tom, zda by měli gayové a lesby uzavírat sňatky. Zároveň s tím řeší i lidovecký návrh na ukotvení manželství jako svazku muže a ženy v ústavním pořádku. Projednávání změny zákona a ústavy je ve Sněmovně v prvním čtení.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Poslanec Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) hovoří z debatě o manželství

Článek

O tom, že debata o změnách zákonů bude dlouhá, svědčí i to, že se svými příspěvky chce vystoupit téměř třicítka poslanců a zároveň strany mají většinou volné hlasování, a nejsou tudíž ani vnitřně jednotné.

„Rozhodujeme o tom, že zrušíme manželství jako vztah muže a ženy a nahrazujeme ho definicí, že je to vztah dvou lidí,” řekl v úvodu debaty lídr SPD Tomio Okamura a postupně ho s kritikou návrhu na povýšení gay a lesbických sňatků do statutu manželství následovali i ostatní poslanci z hnutí.

Šlechtová: Neřešíme sexualitu, ale rovnost

Za hloupost to označila poslankyně ANO a bývalá ministryně pro místní rozvoj i obranu Karla Šlechtová, která se tím, že je lesba, veřejně netají.

„Rušíme manželství je lež z úst pana předsedy Okamury. Rušíme mámu a tátu je lež z úst pana Okamury. Neřešíme sexualitu, ale rovnost a rovnoprávnost,” pustila se do něj Šlechtová.

„Je nás 5 až 10 procent minimálně! To znamená jeden milion obyvatel České republiky je lesba nebo gay,” upozorňovala poslance Šlechtová.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Poslankyně Karla Šlechtová (ANO) vystoupila v rámci debaty o manželství.

Na to reagoval poslanec SPD Jaroslav Holík s tím, že pokud tento trend bude pokračovat dál, všichni budeme chodit do reprodukčního centra.

V tom, že jde o rovnost a právo volby ji podpořili i Piráti. „Novela občanského zákoníku dále nikomu žádná práva nebere, ona je pouze rozšiřuje na všechny. Aby všichni ta práva měli stejná. Takže nikoho to právo neomezuje, nikomu neubírá. Žádné skupině, žádnému jednotlivci. A já jsem přesvědčený, že všichni občané by si před zákonem a před státem měli být rovni,” uvedl poslanec Kopřiva.

Výborný: Na manželství není právo

Proti povýšení homosexuálních sňatků na roveň manželství staví hlavně lidovci a nejčastěji argumentují rodinou a adopcí dětí. Debata se vede především o „posvátnosti” institutu manželství, které hájí právě lidovci, SPD i ODS.

„Na manželství není právo. Tak jako není právo na dítě. Dítě je dar. A pokud někdo hovoří o tom, že dítě má rodiče stejného pohlaví, tak já se domnívám, že to je protimluv. To totiž není možné. Dítě biologicky vzniká splynutím dvou pohlavních buněk, mužské a ženské,” uvedl poslanec za KDU-ČSL Marek Výborný.

„Zaměňuje se tu manželství a rodina. I homosexuálové mají rodiny,” reagoval na to poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

Vláda byla pro

Pod novelu občanského zákoníku, kde by se manželství pro homosexuály řešilo, se podepsalo 46 poslanců a poslankyň v čele s Radkou Maxovou (ANO). Podle autorů má změna zajistit homosexuálům a jejich dětem stejná práva a důstojnost, jako mají manželé a jejich potomci. S předlohou souhlasila i vláda.

K návrhu na výslovné ukotvení manželství jako svazku muže a ženy v ústavě se přihlásilo 37 zákonodárců v čele s lidovcem Markem Výborným. Podle předkladatelů by se tak ochránila rodina. Poslanec ANO Patrik Nacher chystá třetí návrh, a to novelu o registrovaném partnerství se srovnáním práv a povinností pro partnery jako pro manžele.

Debatu o manželství poslanci ve středu uzavřeli bez řešení a v průběhu jejich přednesených řečí, pokračovat by mohli v prosinci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám