Hlavní obsah

Poslanci se poštěkali, na hlasování o EET opět nedošlo

Aktualizováno

Ve Sněmovně v pátek pokračovalo projednávání závěrečného čtení elektronické evidence tržeb. Přestože koalice v úvodu jednání na základě návrhu místopředsedkyně Sněmovny Jaroslavy Jermanové (ANO) odhlasovala omezení řečnické doby na dvakrát 10 minut, k hlasování se poslanci ani tentokrát nedobrali.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Schůze Sněmovny

Článek

On-line přenos skončil, děkujeme za pozornost.

14:00 - Sněmovna přerušila mimořádnou schůzi o EET do 29. ledna.

13:59 - Poslanec František Vácha (TOP 09) si asi pět minut stěžoval na to, že ministr financí Babiš ho ruší v projevu svým mumláním.

13:47 - Na poslance Koskubu reagoval Kalousek se slovy, že demokracie je vláda práva. „Jsou tady nějaká pravidla, my je respektujeme. Omezili jste nám řečnickou lhůtu a my proti tomu neprotestujeme, protože jste se chovali podle zákona. A my taky postupujeme podle pravidel. To je demokracie,” řekl Kalousek.

13:35 - Diskusi o Babišově Agrofertu kritizoval poslanec Jiří Koskuba (ČSSD). „Jsme skutečně ve třetím čtení a nerad slyším, že 'všeci kradú'. Ve třetím čtení nechci slyšet nic o Agrofertu, ale názory na EET. Opozice ho odmítá, to dá rozum. Je tu vládní většina, ta protlačila zákon do třetího čtení a ten zákon schválí. Ale to je přece normální parlamentní demokracie,” prohlásil.

13:29 - „Opozice o Agrofertu mluvit musí,” oponoval Kalousek, podle něhož společnost vysává veřejné rozpočty.

13:25 - „Nemluvte o mně, dejte mi už pokoj,” požádal opozici Babiš. Zdůraznil zároveň, že to není on, kdo neustále vtahuje do debaty Agrofert.

13:23 - „Kdybych nebyl ateista, musel bych si říci: 'Bože, jak hluboko jsme klesli',” posteskl si šéf komunistů Vojtěch Filip, který připomněl, že debata není absolutně vedena k věci.

„Takhle parlamentní diskuse nevypadá. Přestaňte s těmi útoky a argumentujte,” požádal kolegy.

13:20 - Kalousek znovu zaútočil na Babiše kvůli jeho údajnému střetu zájmů. Babiš se rozhořčeně bránil s tím, že šéf poslanců TOP 09 opakovaně lže. Již poněkolikáté proto zopakoval, kolik jeho Agrofert odvedl na daních.

„Od okamžiku, kdy jste se stal ministrem financí, tak Agrofertu je skutečně lépe,” glosoval ministrova slova Kalousek parafrází na slogan hnutí ANO.

13:10 - Poslanci se střídají u řečnického pultíku s faktickými poznámkami.

13:01 - „Na přesné součty snad má občan právo,” vrátil se k řečnickému pultíku Kalousek.

12:59 - Vítězslav Jandák (ČSSD) se podivil, proč opozice nejedná rafinovaněji, nenechá koalici EET schválit a nenechá ministra financí spadnout do pomyslné propasti. „Nechte ho tam spadnout, toho Babiše,“ dodal s tím, že voliči by to případně ocenili při příštích volbách.

12:50 - „Tam není jeden součet správně,“ poukazoval Kalousek na chyby ve studii.

„To jsou jenom odhady,“ oponoval Babiš. „Co se mě ptáte, buď tomu nerozumíte, nebo se mě neptejte,“ uvedl Babiš. „Vaše otázky jsou nesmyslné,“ dodal následně.

12:44 - Ministr financí Babiš označil páteční debatu za šaškárnu. Na námitku z klubu TOP 09, že právě urazil dalších 199 poslanců a že je jako ministr povinen poslouchat a odpovídat na otázky, Babiš odvětil, že nemluvil o všech poslancích, ale jen o poslancích TOP 09.

12:42 - Předseda TOP 09 Kalousek cupoval studii ministerstva financí o EET. „Ujišťuji vás, že tam najdete chybné součty. O pravopisných chybách nemluvě. Na ty má pan ministr jako imigrant právo. Náklady, které vám říkají, nejsou pravdivé,“ prohlásil.

12:30 - Opozice podle předsedy poslanců ČSSD Romana Sklenáka naplňuje svůj záměr zabránit přijetí EET. „Při třetích čteních se obvykle nevedou tak rozsáhlé diskuse. Ty se vedou ve výborech a ve druhém čtení,“ podotkl Sklenák. Většina ve Sněmovně má podle něj právo odhlasovat to, co slíbila voličům ve volbách.

12:16 - Poslanec Michal Kučera (TOP 09) ocenil diskusi, kterou před několika dny vedl se zástupci ministerstva financí, na které řešili technickou stránku evidence tržeb. „Tak bych si představoval diskusi. Ne ty marketingové poučky, co tady přednáší pan Babiš,“ kritizoval.

12:05 - Zákonodárci už o EET debatují přes tři hodiny. O diskusi je zájem, přihlášených do rozpravy je 25 poslanců.

11:45 - František Laudát kritizoval Babiše, že není v sále a neposlouchá diskusi. „Místo toho někde určitě dává interview,“ rýpl si.

11:30 - Faltýnek Novinkám sdělil, že k omezení řečnické doby koalice přikročila, aby se dostalo na všechny poslance, kteří jsou přihlášení v rozpravě.

„Kromě rozpravy je k dispozici ještě doba na faktické poznámky. Aby se dostalo opravdu na všechny, přistoupili jsme k tomuto kroku,” vysvětlil. Ráno na tiskové konferenci o tomto plánu ale nemluvil. Sdělil pouze, že ANO chce vytvořit prostor, aby se mohli všichni přihlášení vyjádřit. „Počkáme, až bude debata vyčerpána,“ uvedl. [celá zpráva]

11:10 - Miroslav Kalousek chtěl revokovat usnesení o omezení vystoupení poslanců. Sám totiž hlasoval pro omezení. „Hlasoval jsem tak, abych to mohl později zkusit revokovat,” vysvětlil.

S omezením řečnické doby ale problém nemá, protože je podle jednacího řádu a vystoupení poslanců s přednostními právy stejně omezena nejsou. Přednostní právo z opozičních poslanců mají kromě Kalouska ještě František Laudát (TOP 09), Petr Fiala, Zbyněk Stanjura (ODS), Petr Gazdík (STAN) a Marek Černoch (Úsvit).

10:55 - Občanští demokraté na tiskové konferenci kritizovali EET i kontrolní hlášení k DPH, které funguje od ledna letošního roku. „Je to nehorázný byrokratický postup. Andrej Babiš brání podnikatelům v práci,“ vytkl Fiala.

10:48 - Také Petra Bendla (ODS) zaskočilo časové omezení. „Už, už, pane kolego,” připomněl mu s úsměvem šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

10:40 - Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura novinářům řekl, že není pro to, aby se v pátek o EET jednalo i po druhé hodině odpolední, jak chtěl šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

„V úterý jsme tady byli do 21 hodin, ve středu do 21 hodin. Jsme tady pořád,“ podotkl Stanjura.

10:39 - Prvním zákonodárcem, který v pátek narazil na omezení řečnické doby, byl poslanec ODS Jan Zahradník. „To už mluvím deset minut? Jsem ještě ani nezačal,” podivil se po desetiminutovém proslovu.

10:28 - Žádná věcná debata se ještě nekoná. Do diskuze se zatím hlásili zákonodárci s faktickými poznámkami. Do rozpravy už jich je přihlášeno 29. „Chceme od vás věcné, pravdivé, objektivní informace a místo toho najíždíte na politickou agitku,“ podotkla ve faktické poznámce poslankyně Věra Kovářová (TOP 09) směrem k Babišovi.

10:20 - Omezení řečnické doby zkritizoval šéf ODS Petr Fiala. „Koaliční poslanci tak učinili přesně ve shodě se slovy Andreje Babiše, že parlament je žvanírna. Opět se ukazuje, že vládu vůbec nezajímají argumenty ani příběhy konkrétních lidí, pro které elektronická evidence tržeb znamená likvidaci,“ uvedl v prohlášení.

10:10 - Faltýnek navrhl, aby se v pátek jednalo i po 14. odpoledne. Opoziční ODS, TOP 09 a Úsvit nápad vetovaly. Šéf poslanců TOP 09 František Laudát navrhl přerušení schůze do 29. ledna.  Poslanci to v hlasování odmítli.

10:08 - Do diskuse je aktuálně přihlášeno 28 poslanců.

Postup byl překvapivý zejména proto, že nedlouho předtím šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek tvrdil, že záměrem koalice je nechat vystoupit všechny přihlášené poslance. Vzápětí ale Jermanová navrhla a koalice schválila pravý opak. [celá zpráva]

Systém, od něhož si ministr financí Andrej Babiš (ANO) slibuje miliardové příjmy do státního rozpočtu, je trnem v oku zejména pravicové opozici.

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek se již dříve nechal slyšet,  že je připraven blokovat přijetí normy celé volební období. Ostře proti návrhu je i ODS.

Poslanci již o návrhu rokovali řadu hodin, aniž by se byť přiblížili hlasování.

Reklama

Výběr článků

Načítám