Hlavní obsah

Poslanci se mimořádně sejdou kvůli odposlechům

PRAHA

Příští pátek se sejdou poslanci na mimořádné schůzi. Budou řešit odposlechy. Schůzi inicioval šéf Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD).

Článek

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) ve středu uvedl, že neprohlásil, že asi dvacet politiků a novinářů sleduje policie kvůli vyšetřování úniků z tajné zprávy šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho. Prý pouze odpovídal na dotaz redaktora Českého rozhlasu, zda ví, že novinářovy hovory jsou odposlouchávány.

"O tom, že jste odposloucháván vy mojí inspekcí, nevím. Nicméně platí, že dnešního dne jsem i já obdržel informaci, že v souvislosti s takzvaným únikem Kubiceho zprávy může být odposloucháváno zhruba dvacet ústavních činitelů a novinářů," řekl Langer redaktorovi, který se ho ptal na informace o svém odposlouchávání. Informaci se prý dozvěděl z novinářských kruhů textovou zprávou na mobilní telefon.

Místopředseda ODS Petr Nečas řekl, že půjde zřejmě o legální odposlechy: "Zřejmě tam formální souhlas soudu je. Na druhou stranu může jít o odposlechy nelegitimní a dokonce protizákonné v tom slova smyslu, že k nim nebyl důvod."

To zpochybnil bývalý ministr vnitra František Bublan (ČSSD). "Chtěl bych vidět toho soudce v naší zemi, který by povolil odposlechy na Sněmovnu nebo dokonce na novináře," řekl Bublan.

ČSSD chce vysvětlit vznesená obvinění

Premiér Mirek Topolánek použil tvrdších slov: "Vládní politici jsou obětí fízlování." Podle Langerových informací policie zřejmě odposlouchává například místa ve Sněmovně, na ministerstvu vnitra či v Českém rozhlase i některé soukromé prostory. Topolánek žádal okamžité prošetření podezření. "Pokud se naše obavy potvrdí, je to naprosto nevybíravý způsob, jak minulá vláda kontroluje současnou vládu," uvedl premiér. Vláda ODS podezřívá bývalý kabinet Jiřího Paroubka (ČSSD), že odposlechy jsou záminkou k "fízlování" nepohodlných osob.

ČSSD se proti tomu ohrazuje a ve Sněmovně bude žádat vysvětlení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám