Hlavní obsah

Poslanci schválili zpomalení růstu svých platů

Aktualizováno

Poslanci ve čtvrtek na mimořádné schůzi schválili novelu, která zpomaluje růst platů politiků. Těm by mzdy měly vzrůst od příštího roku zhruba o devět procent. Normu ještě musí schválit Senát a podepsat prezident.

Záznam: Mimořádná schůze sněmovnyVideo: psp.cz

 
Článek

10:28 - Mimořádná schůze byla ukončena. Končí i on-line přenos Děkujeme za pozornost.

10:26 - Doprovodné usnesení, které poslancům doporučovalo, aby řádně omlouvali svou nepřítomnost v době nemoci, neprošlo.

10:23 Novela byla schválena. Platy poslanců a Senátorů by měly vzrůst zhruba o 9 procent.

10:20 - Neprošel ani návrh Pirátů.

10:18 - Okamura využívá přímého přenosu České televize a opakovaně obviňuje ostatní strany, že si dovolili nepodpořit návrh SPD.

10:16 - V podobném duchu se vyslovil i šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

10:14 - Kateřina Valachová (ČSSD) poslancům SPD navrhla, že pokud nechtějí o snížení růst platů hlasovat, mohou opustit sál. Okamuru obvinila z obstrukcí.

10:13 - Šéf Pirátů Ivan Bartoš se ohradil proti „zjevným lžím, které zazněly”. Připomněl podstatu pozměňovacího návrhu, který jeho strana předložila.

10:11 - Když byl Okamura upozorněn na nepřesnosti ve svém vystoupení šéfem poslanců ODS Zbyňkem Stanjurou, označil to za slovíčkaření.

10:06 - Okamura se rozhořčil na ostatní poslance, že jeho návrh neprošel a poslanci SPD nyní budou mít problém, jak hlasovat. „Budeme se muset přiklonit k tomu nejmenšímu nárůstu,” dodal. „My jsme si chtěli zamrazit a vy jste nám v tom zabránili,” dodal Okamura.

10:04 - Okamurův návrh na zamrazení platů neprošel.

10:00 - Debata byla ukončena, poslanci budou hlasovat

9:53 - Poslankyně Alena Gajdůšková (ČSSD) vzpomíná, jak minulosti v Senátu hlasovala o snižování platů zákonodárců. „V téhle chvíli je to gesto. Budiž, já pro něj hlasovat budu,” dodala.

9:46 - Komunistický poslanec Vladimír Koníček obhajoval nárůst mezd s tím, že může dojít k soudnímu napadnutí a argumentuje, že v rozpočtu jde o pakatelní položku.

9:35 - Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek se poslancům omluvil, že kdyby v minulosti neprosadil snížení platů, nemuselo dojít k současné situaci.

„Kdybych to tenkrát neudělal, ten ten problém teď nemáme. Lidská paměť je krátká a populismus některých bezbřehý,” dodal s tím, že on o platech poslanců rozhodovat nechce.

9:31 - Mikuláš Ferjenčík (Piráti) Okamurovi připomněl, že návrh SPD není dlouhodobým řešením a doplnil, že v roce 2021 by došlo k nárůstu platů o desítky procent.

9:25 - Svůj pozměňovací návrh představil rovněž předseda SPD Tomio Okamura. Ten prosazuje „zamražení platů politiků do roku 2021”.

9:19 - Jakub Michálek (Piráti) poslance seznamuje se svým pozměňovacím návrhem, podle něhož by se růst platů politiků odvíjel od průměrné mzdy v ekonomice.

Připomíná, že poslanci nyní pobírají vyšší platy než 98 procent občanů.

9:11 - Namísto omluvené ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové návrh představuje ministr vnitra Jan Hamáček (oba ČSSD).

9:10 - Poslanci si odhlasovali, že mohou o návrhu rozhodnout. Obvykle ve čtvrtek probíhají pravidelné interpelace a schvalování norem ve 3. čtení je možné pouze ve středu a v pátek.

9:06 - Mnoho poslanců a členů vlády je z jednání omluveno. Přihlášeno je necelých 130 poslanců.

9:02 - Vládní lavice je zatím poloprázdná.

9:00 - Místopředseda Sněmovny Petr Fiala (ODS) zahájil mimořádnou schůzi.

Poslanci a senátoři letos berou základní plat 75 900 korun hrubého měsíčně. Od ledna by měli brát o dvacet procent víc, tedy 90 600 korun. Pokud by zvedli ruku pro nižší růst o devět procent, což zhruba odpovídá růstu mezd v nepodnikatelské sféře, byl by jejich základní plat 83 900 korun.

Základní plat bez funkčních příplatků přitom bere pouhá dvacítka z dvou set poslanců. K tomu každý zákonodárce pobírá paušální náhrady od 39 400 Kč do 53 500 Kč hrubého. A ty by se v případě razantního zvýšení platů zvedly na 47 100 až 63 900 korun hrubého.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Přehled hrubých měsíčních platů vybraných ústavních činitelů

SPD navrhla, aby se platy politiků na tři roky zmrazily, což však narazilo v rozpočtovém výboru. Piráti pak navrhují, aby se platy politiků odvíjely od průměrné mzdy v celé ekonomice, nikoliv pouze v nepodnikatelské sféře. Ani tento návrh nezískal v garančním rozpočtovém výboru podporu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanci zdržují. Zachraňují si platy

Spor poslanců o to, zda si platy od ledna zvednou o sedm, nebo o patnáct tisíc hrubého měsíčně, se blíží k rozuzlení. Od května jim vycházela zdržovací...

Výběr článků

Načítám