Hlavní obsah

Poslanci schválili registrační značky na přání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci v prvním čtení podpořili novelu, která má v budoucnu umožnit řidičům vybrat si pro svá vozidla registrační značku s libovolnou skladbou čísel a písmen. Novinkou je i možnost přenést značku z jednoho vozu na jiný nebo ponechat původní značku na vozidle při jeho převodu na jiného majitele. Novela také výslovně zakazuje přetáčení tachometrů.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednání Sněmovny

Článek

Značka na přání bude moci mít celkem osm znaků a nebude smět obsahovat například vulgarismy. Za jednu tabulku zaplatí zájemci 5 tisíc korun. Podle dřívějšího vyjádření ministra dopravy Pavla Dobeše se tím omezí prostor pro korupci, protože přidělování lukrativních čísel často provázely úplatky.

Majitel vozidla by nově mohl také za poplatek požádat o přidělení další tabulky k již vydané registrační značce, například pro nosiče kol nebo při poškození současné značky.

Nová úprava by měla také zjednodušit schvalování typů silničních vozidel při jejich dovozu ze zemí EU a zpřísnit činnost Stanic technické kontroly. Měla by vymezit povinnosti pracovníků STK a stanic měření emisí a zavést postihy za jejich neplnění. Novela také stanovuje sankce za přetáčení tachometrů. Pokuta může dosáhnout až 50 tisíc korun pro fyzickou osobu a pět miliónů pro firmu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám