Hlavní obsah

Poslanci schválili odškodnění pro Čechy z Podkarpatské Rusi

Praha

Čeští občané z Podkarpatské Rusi se zřejmě dočkají odškodnění za nemovitý majetek, který na tomto území museli nechat v období kolem druhé světové války. Rozhodli o tom poslanci, zákon posoudí senátoři. Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) s návrhem nesouhlasil a po hlasování prohlásil, že je šťastný, že je ministrem v demisi.

Foto: ČTK

Dobytčí trh ve Výloku na Podkarpatské Rusi na snímku z 30. let

Článek

"Toto je typický příklad návrhu zákona, kdy v dobré vůli odstranit majetkové křivdy, dojde v důsledku k prohloubení křivd a prohloubení nespravedlností," řekl před hlasováním Kalousek. Podle něj se jedná o záležitost, kterou nemá řešit Sněmovna, ale soud.

Naopak jedna z autorek zákona Eva Dundáčková (ODS) se s Kalouskem neshodla. "Prosím, abyste se na to dívali z pohledu těch lidí, kteří dlouhá léta čekali a kteří dnes v náš demokratický režim chovají důvěru," řekla poslankyně před rozhodováním poslanců.

Dostanou až dva milióny na osobu

Podle návrhu zákona by měli lidé získat nárok na desetinásobek ceny nemovitostí, stanovené podle příslušných vládních nařízení a vyhlášek z let 1947 až 1959. Maximální částka by měla činit dva milióny korun pro jednotlivce či jeden majetek.

Nárok podle ní nevznese více než 400 lidí, což by pro státní pokladnu byl výdaj maximálně ve výši 800 miliónů korun. Přihlásit se o peníze mohou dosud žijící postižení nebo jejich manželé, manželky a děti, a to do konce roku 2012.

Poslanecké kompromisní úpravy novely na rozdíl od původní předlohy nepočítají s tím, že by lidé, kteří přesně nedoloží hodnotu ztraceného majetku, dostali alespoň jednorázové odškodnění 100 000 korun. Nárok se týká jen budov a pozemků, je třeba jej doložit buď přihláškou k náhradě za majetek na Zakarpatské Ukrajině, dříve Podkarpatské Rusi, podle předpisů z 50. let, nebo vlastnictví prokázat kupní či darovací smlouvou.

Podkarpatská Rus byla součástí Československa od roku 1919. K Sovětskému svazu byla připojena v červnu 1945 na základě smlouvy mezi Československem a SSSR. Nyní je součástí Ukrajiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám