Hlavní obsah

Poslanci proberou předčasné volby a MHD zdarma

Právo, Novinky, ČTK, trj, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci mají ve čtvrtek projednat novelu Ústavy, kterou navrhl Senát. Novela zjednodušuje vyhlášení předčasných voleb. Na programu je také návrh pražských zastupitelů odejmout zákonodárcům výhodu bezplatného používání MHD.

Článek

Senátoři v novele Ústavy navrhli, aby měl prezident republiky možnost rychleji řešit situace, kdy není možné vytvořit fungující vládní kabinet. Návrh mu umožňuje rozpustit se souhlasem poslanců Sněmovnu a vyhlásit předčasné volby ihned poté, co by vláda podala demisi. Taková změna by podle senátorů pomohla k rychlejšímu řešení koaličních krizí.

Současná právní úprava vyžaduje, aby před vypsáním předčasných voleb proběhly nejméně tři pokusy o sestavení vlády. Teprve v případě, že poslanci ani napotřetí nevysloví vládě důvěru, prezident rozpouští Sněmovnu a do 60 dnů vypisuje předčasné volby. V době rozpouštění Sněmovny funguje dále Senát, který může omezeně přijímat zákonná opatření ve věcech, které nesnesou odkladu a vyžadovaly by jinak přijetí zákona. 

Poslanci rozhodnou, jestli budou mít dál MHD zadarmo

Sněmovna se bude také v prvním čtení věnovat návrhu pražských zastupitelů, podle kterého by zákonodárci ztratili výhodu cestovat městskou hromadnou dopravou zadarmo. Předlohu už dříve podpořila vláda.

Podle šéfa poslanců ČSSD Michala Haška by měli poslanci spíš zrušit duplicity, které se k dopravě zákonodárců vážou. "Na jedné straně mají možnost využívat bezplatné dopravy - a jde i o vnitrostátní přepravu a MHD v ostatních městech -na druhé straně pobírají příspěvek na dopravu," řekl Právu. Poslanci a senátoři by si podle Haška měli vybrat mezi příspěvkem na dopravu, který měsíčně činí až 32 tisíc korun čistého, nebo dopravou zdarma.

Poslanci Jiřímu Pospíšilovi (ODS) by nevadilo, kdyby zákonodárci za MHD platili. Podle něj ale měla vláda připravit takový návrh už dávno. "Mám pocit, že vláda dělá populistické gesto, protože legislativní proces i při snaze maximálně zkrátit lhůty trvá nejméně půl roku," reagoval pro Právo Pospíšil s narážkou na to, že do voleb se úprava možná už nestihne.

Hromadné dopravě dává přednost Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). "Osobně podpořím zrušení výhod, které považuji za nadbytečné," řekla Právu.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš si podle svých slov koupí tramvajenku, ale teprve až návrh projde parlamentem. Teď by prý zbytečně dotoval pražský dopravní podnik, který má podle něj "dost peněz".

Reklama

Výběr článků

Načítám