Hlavní obsah

Poslanci posvětili omezení hazardu, internet se cenzurovat nebude

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sněmovna v úterý schválila vládní novelu loterijního zákona, která dává obcím větší možnosti regulovat na svém území hazard. Kontroverzní části, které měly směřovat k faktické cenzuře internetu, poslanci vyřadili. Novelu nyní posoudí Senát.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) při rozhovoru s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09)

Článek

Hlasování předcházela dlouhá diskuse i nejasnosti ohledně procedury, v níž se poslanci místy ztráceli. Nakonec se shodli na přijetí normy v podobě, jak ji upravila skupina poslanců rozpočtového výboru.

Kontroverzní návrh, který provozovatelům internetu ukládal zamezit přístup na webové stránky s hazardem pod pokutou 10 miliónů korun, poslanci vyřadili. Lidé, kteří chtějí sázet po internetu, tak budou mít nadále přístup na stránky, které se provozují  v zahraničí. Návrh skupiny poslanců v čele Janem Farským (TOP 09) chtěl pokutovat provozovatele, kteří by přístup na tyto stránky umožňovali. Omezeny by byly i stránky, kde tyto společnosti inzerují.

Kritici argumentovali například tím, že podobná věc je technicky komplikovaná a může odporovat Ústavě i evropskému právu. Část argumentů uznal i předkladatel Farský.

Obce mohou vyhnat hrací automaty

Přijatý návrh dává obcím možnost regulovat hazard v místě provozování, jak počtem například hracích automatů, tak otvírací dobou podniků.

Doba platnosti licencí byla zkrácena na tři roky. Teoreticky by za tu dobu mohly obce hazardní hry na svém území vymýtit. Nově také budou moci rozhodovat o umístění videoterminálů.

Sjednotí se i sazby odvodů z výnosů. Nyní jsou čtyři, nově bude jedna - dvacetiprocentní. U vybraných druhů hazardu půjde na odvodech jedna čtvrtina do rozpočtu obcí. Jsou určeny také skupiny veřejně prospěšných činností, na nějž je možné výtěžky odvádět.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) uvedl, že návrh je reakcí na loňské veto prezidenta Václava Klause, které Sněmovna z důvodu voleb nestihla přehlasovat. Faktické změny ve zdanění hazardu přinese podle ministra až novela zákona o dani z příjmu, kterou resort připravuje. Ta počítá jednak se standardním zdaněním i tzv. loterijní daní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám