Hlavní obsah

Poslanci poslechli odbory a zrušili vyšší zdanění benefitů, stávku neodvrátili

Právo, Novinky, ČTK, jas, nig
Praha
Aktualizováno

Sněmovna v úterý odpoledne ve stavu legislativní nouze zrušila vyšší zdanění zaměstnaneckých výhod. Levicoví zákonodárci tak chtějí zabránit plánované čtvrteční stávce odborářů, ti však prohlásili, že rozhodnutí Sněmovny jejich záměr neodvrátilo. Návrh nyní dostane Senát, který o něm bude rozhodovat v pátek a není vyloučeno, že ho zamítne.

Foto: Jan Třeštík, ČTK

Odborový předák Jaromír Dušek (nahoře vlevo) a předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík (nahoře vpravo) sledují z galerie mimořádné jednání Poslanecké sněmovny.

Článek

Odboráři po setkání s předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou prohlásili, že rozhodnutí Sněmovny stávku neodvrátilo, ale že jej vezmou v potaz. O tom, zda stávka bude, budou odbory jednat ve středu.

Předseda klubu senátorů ODS Tomáš Julínek v úterý oznámil, že jeho kolegové novelu odmítnou. V takovém případě se vrátí do Sněmovny, která bude muset dát dohromady alespoň 101 hlasů, aby senátní veto zvrátila.

Vládní předlohu podpořilo 56 přítomných poslanců z řad členů KSČM a ČSSD, podpořili ji i dva bývalí sociální demokraté Miloš Melčák a Evžen Snítilý. Občanští demokraté i zelení byli proti, stejné stanovisko zaujali poslanci TOP 09.

Novela vrací starý způsob zdanění výhod

Vláda navrhuje, aby se zdaňování výhod daní z přidané hodnoty vrátilo k praxi platné do konce loňského roku. "Z výčtu osob, na které se předmětné ustanovení vztahuje, se nyní navrhuje vypustit osoby, které jsou k plátci daně z přidané hodnoty v pracovně právním vztahu nebo v jiném obdobném vztahu," popsal návrh premiér Jan Fischer.

Jde například o režijní jízdenky, závodní stravování, rekreace, bydlení na ubytovnách nebo rehabilitace. Od letošního ledna se tyto benefity podléhají dani, která se vypočítává z běžné tržní ceny, nikoliv z ceny zvýhodněné, jako tomu bylo dříve. Takže vyšší je i samotná daň.

Debatu doprovázely spory levice a pravice

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka trval na tom, že aktuální hrozba stávky ve veřejné dopravě není vydíráním ze strany odborů, ale že současný návrh představuje výsledek dohody tripartity. "Myslím si, že stojí za to, abychom tímto způsobem pomohli udržet v České republice sociální smír," prohlásil.

Jeho protějšek z ODS Petr Nečas mu ale vzkázal, že v tripartitě nesedí zaměstnanci, ale zástupci odborů, kteří zastupují méně než 18 procent zaměstnanců, tedy "zdrcující menšinu". "Tam žádní zástupci zaměstnanců, reprezentativní zástupci zaměstnanců nesedí, sedí tam odborářští předáci a to je velký rozdíl," reagoval Nečas.

Poslanec ODS Michal Doktor prohlásil, že zrušením daňové výjimky přijde stát až o 730 miliónů korun.

Fischer chce před volbami klid v zemi

Nejprve před poslanci vystoupil premiér Jan Fischer, který osvětlil, proč se vláda rozhodla využít institut legislativní nouze. Předseda vlády zopakoval poslancům anabázi vzniku celého návrhu a neopomněl připomenout, že vláda považuje hrozbu stávky za formu nátlaku.

"Mým úkolem bylo a je dovést zemi v klidu k parlamentním volbám. Proto jste této vládě vyslovili důvěru!" vysvětlil premiér, proč kabinet sáhl k využití stavu legislativní nouze.

"Považuji za nejdůležitější, aby moje vláda maximálně hledala celospolečenský konsensus a nepřispívala k vyostřování už tak napjaté politické situace v zemi," dodal. Nakonec požádal o podporu vládního návrhu.

Na premiérovo vystoupení reagovali Miroslav Kalousek (TOP 09) a Petr Tluchoř (ODS), kteří se pozastavili, nad tím, proč nemohl být návrh projednán na schůzi 10. března.

Pavel Kováčik (KSČM) a Bohuslav Sobotka (ČSSD) naopak obhajovali zvolené řešení a připomněli obstrukce z minulých týdnů, kvůli nimž nemohla být  novela přijata standardní cestou.

"Amokální" Bursík

Poslanci pravice a levice se vzájemně obviňovali ze lží, neznalosti faktů a demagogie.

Rozruch svým emotivním příspěvkem vzbudil poslanec SZ Martin Bursík, který připomněl, že vláda je médii někdy přirovnávána k loutce a pouze zneužívá svou auru popularity. Šéf ČSSD Jiří Paroubek  to následně označil za "amokální vystoupení".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám