Hlavní obsah

Poslanci po rozpuštění Sněmovny budou muset přežít dva měsíce z úspor

Právo, Marie Königová

Ačkoli se Sněmovna chystá rozpustit až v úterý, poslanci již dostali pokyny, co všechno budou muset udělat, aby své tříleté působení zakončili s čistým stolem. A začínají počítat, jak prožít dobu do voleb z úspor − bez platu a bohatých paušálních náhrad. Mnozí mají úvěry a hypotéky, takže si musejí dát pozor na splátky.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanecká sněmovna se chystá rozpustit v úterý.

Článek

Vedle platu a náhrad na dopravu a reprezentaci budou muset mimopražští zákonodárci vyklidit byty ve sněmovních ubytovnách a odevzdat počítače, které jim poskytl parlament.

Nikdo jim také již nebude proplácet telefonní účty. Okamžitě přijdou o kanceláře ve volebním obvodu i o své asistenty placené Sněmovnou, kteří jim zajišťovali servis.

Termín voleb bude mít po úterním hlasování, jímž se Sněmovna rozpustí, ve svých rukách prezident Miloš Zeman, který svým podpisem stanoví datum, k němuž volební období této Sněmovny skončí.

Od té chvíle poběží šedesátidenní lhůta, ve které se musejí konat volby.

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář ve čtvrtek prohlásil, že prezident nebude s podpisem otálet, a odhadl, že by volby mohly být ve druhé polovině října.

Pro všechny poslance bude rozpuštění znamenat nejen politické, ale i osobní zemětřesení. Bez ohledu na to, zda půjde o parlamentní matadory, kteří léta plynule přecházejí z jedné Sněmovny do druhé, nebo o nováčky, kteří konec svého mandátu ještě nezažili. Těch je většina, po volbách v roce 2010 jich nastoupilo 114 z dvou set. Jak naloží exposlanci se situací, kdy nebudou mít do voleb žádný příjem, paušální náhrady ani další prebendy od parlamentu?

Nejnižší odchodné skoro čtvrt miliónu

Ti, kteří nekandidují, anebo nebudou zvoleni, to mají jednoduché. Začnou si okamžitě hledat nové uplatnění. A počkají si na odchodné, které jim tři měsíce po definitivním rozpuštění dolní komory přistane na účtech.

Ti, kdo se rozhodli opět kandidovat a nemají příjmy třeba z vlastního podnikání, budou muset přežít dva měsíce do nových voleb bez příjmu od parlamentu, zato s povinností si platit zdravotní a sociální pojištění. Pokud zvoleni nebudou a neskončí do tří měsíců v nějaké jiné ústavní funkci (třeba ve vládě), dostanou i oni odstupné.

Poslanci, kteří byli zvoleni v červnu 2010, dostanou čtyři měsíční platy. Ten základní je 55 900 korun, takže nejnižší odchodné dosáhne 224 tisíc hrubého. Ale poslanců se základním platem je v dolní komoře minimum, takže odchodné bude obvykle mnohem vyšší.

Vracet se budou pasy i počítače
Kancelář Sněmovny neponechala nic náhodě. V dopise, kterým se na poslance už teď obrátila, je upozorňuje, že po rozpuštění dolní komory musejí do tří týdnů vrátit všechny zapůjčené počítače, které mají napojení na parlamentní intranet a e-mailové schránky. Sněmovna jim bude na jejich žádost přeposílat poštu ještě tři měsíce. V minulosti někteří poslanci chytračili a kvalitní přístroje si chtěli ponechat. Dokonce nahlásili i jejich ztrátu, aby je nemuseli odevzdávat.Výzva se týká i diplomatických pasů, které umožnily poslancům na některých letištích se vyhnout kontrolám. Ty musejí vrátit ministerstvu zahraničí. Sněmovně pak musejí odevzdat poslanecký průkaz a parkovací kartu. Na vše mají pět dní od data rozpuštění prezidentem. Vstupní kartu do Sněmovny si budou moci exposlanci ponechat ještě tři týdny, aby mohli vyklidit své kanceláře. Jejich asistenti tuto možnost nebudou mít, protože odevzdají čipovou kartu ke vstupu do budovy okamžitě.

Předseda klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík, nejspíš opět lídr na Zlínsku, se má kam vrátit. „Měl bych se hlásit ve svém bývalém působišti, tedy na základní škole Bánov. Bylo by to ale hloupé vůči mé kolegyni, která mě tu zastupuje, abych ji vyštípal třeba jen na dva měsíce, takže si raději vezmu neplacené volno,“ řekl Právu.

„Bude mě živit rodina,“ sdělil Právu s nadsázkou šéf hospodářského výboru Sněmovny Milan Urban (ČSSD), který je dvojkou na kandidátce strany ve Středočeském kraji. „Budu žít z úspor a z peněz, které vydělají rodinní příslušníci. Zdravotní a sociální pojištění si zaplatím. Poslanecký plat není zase tak malý, aby člověk neměl úspory a nepřežil dva měsíce,“ dodal.

Jeho stranický kolega a předseda klubu Jeroným Tejc, který kandiduje na jižní Moravě, se nemá kam vrátit. Svou advokátní praxi poslal do likvidace.

„Pro mě to bude jednoduché. Náhrady na bydlení nevyužívám, počítač používám svůj. Pojištění si budu platit sám, možná se jen domluvím o využívání své kanceláře na Moravě přímo s pronajímatelem, abych ji mohl využívat v kampani. Myslím, že bez příjmu dva měsíce vydržím,“ řekl Právu.

Kampaň už jen také za své

Neexistence Sněmovny zkomplikuje život kandidujícím exposlancům v kampani. Přestanou od Sněmovny dostávat peníze na dopravu, takže si ji budou muset platit ze své kapsy, případně ze stranických účtů.

Funkcionáři, kteří jezdili sněmovními octaviemi, budou muset vozy do pěti dnů odevzdat. Na rozdíl od členů vlády, kteří podle zákona ještě tři měsíce mohou užívat vládní limuzíny i s řidičem, sněmovní funkcionáři tuto možnost nemají.

„Již jsem se díval po ojetém autě, které během kampaně ještě více ojedu mnoha kilometry,“ prohlásil Tejc.

Pro stranické sekretariáty znamená rozpuštění komory i ztrátu výhodných prostor pro konání stranických tiskových konferencí, neboť všichni poslanci budou muset odevzdat i čipové karty, které jim umožňovaly vstup do Sněmovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám