Hlavní obsah

Poslanci ODS chtějí zvýšit lázeňské poplatky

Novinky, Rudolf Voleman, Pavel Peňás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Poslanci z lázeňsky významného Karlovarského kraje chtějí prosadit do novely zákona o místních poplatcích zvýšení horní hranice lázeňského poplatku. Pozměňovací návrh k zákonu předkládají Lubomír Suk a Miloš Patera z Karlovarského kraje spolu s Tomášem Hasilem z Liberecka (všichni ODS).

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

Kromě lázeňského poplatku, který v současnosti může být maximálně 15 korun za den, chtějí zvýšit i poplatek z ubytovací kapacity. Ten je v současné době maximálně 2 koruny za lůžko a noc. "Poplatky jsou dlouhodobě stejné, a to i přes výrazný nárůst nákladů uvedených měst na vytváření lázeňské atmosféry," zdůvodnil návrh Suk.

Až dvojnásobné zvýšení

Podle návrhu poslanců by lázeňský poplatek mohl být až dvojnásobný a poplatek za ubytování ve výši až pět korun. "Vycházíme z toho, že sazba není definovaná pevně, ale maximální výší. Pokud by tedy některá města usoudila, že poplatek je dostatečný, mohla by jej zachovat ve stávající výši. Ale byla by tu možnost si zvolit odpovídající výši," uvedl Suk. Pozměňovací návrh teprve půjde do projednání poslaneckého výboru. Potom bude zřejmé, jestli se k navýšení přikloní i poslanci ostatních stran.

Starostové by navýšení uvítali

Možnost navýšit poplatky by starostové lázeňských měst jednoznačně uvítali. "O potřebě zvýšit poplatek jsme mluvili už před osmi lety," řekl starosta Mariánských Lázní Luděk Nosek (nez.). "Napsal jsem ohledně navýšení lázeňského poplatku dopis ministru financí Bohuslavu Sobotkovi a premiérovi Vladimíru Špidlovi a oba pánové našemu návrhu rozumí," uvedl karlovarský primátor Zdeněk Roubínek (US-DEU).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám