Hlavní obsah

Poslanci odmítli výrazně omezit své požitky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda lidovců Miroslav Kalousek v pátek opět narazil ve Sněmovně se svým návrhem na omezení cestovních náhrad pro parlamentní funkcionáře. Návrh, který přednesl loni v prosinci, se konečně dostal na jednání Sněmovny, ale stejně jako po jednání rozpočtového výboru Kalousek neměl důvod k oslavám. Poslanci si totiž odmítli zrušit bezplatné vnitrostátní letenky i snížit výši diet při zahraničích cestách.

Článek

Kalouskův návrh, se kterým částečně souhlasila i vláda, zahrnoval odnětí náhrad za vnitrostátní leteckou dopravu poslancům i senátorům, odstranění duplicity v náhradách za dopravu vlastním vozidlem a při užívání služebního vozidla a snížení náhrad na stravování všem představitelům.

Nyní poslanci dostávají 2,5násobek běžných diet. Kalousek navrhoval, aby zákonodárci dostávali běžné diety, které pobírají zaměstnanci při zahraničních služebních cestách.

Jediná dnes přijatá změna se tak týká omezení cestovních náhrad funkcionářů parlamentních komor, kteří využívají služební automobil s kartou na benzin a současně berou cestovní náhrady. Podle přijatého návrhu si budou muset vybrat - buď budou dál používat kartu a z cestovních náhrad jim zůstane jen 15 procent, nebo si nechají plné náhrady a vzdají se karty na benzin.

Nechuť poslanců si jakkoli sáhnout na své výhody se naplno projevila již začátkem června, kdy o návrhu jednal rozpočtový výbor. Někteří poslanci se naopak paušály, které poslanci dostávají na cestování po republice, pokusili ještě zvýšit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám