Hlavní obsah

Poslanci odložili ústavní novelu urychlující nové volby

– PRAHA

Sněmovna ve středu odročila jednání o senátní novele ústavy, která by měla urychlit předčasné volby. Poslanci se jí budou zabývat až po ustavení stálé komise pro změny ústavy.

Článek

S návrhem odložit jednání o ústavní novele přišel předseda KSČM a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip. Dolní komora se k novele vrátí teprve tehdy, až bude ustavena stálá komise pro změny ústavy, tím se její případné přijetí oddálilo. Termín ustavení komise Sněmovna nevytyčila.

Novela má ústavu rozšířit o další možnost, jak dolní komoru rozpustit, a vyvolat tak předčasné volby. I kdyby se na této úpravě ústavy obě parlamentní komory nakonec shodly, museli by se pak poslanci shodnout ještě na samotném rozpuštění Sněmovny.

Komunisté v minulosti připustili, že novelu ústavy podpoří už v prvním čtení spolu s ODS, lidovci a zelenými. [celá zpráva] Před středečním hlasováním ale šéf KSČM Filip nakonec navrhl odklad s tím, že novela je závažná a zaslouží si diskusi ve sněmovní komisi pro změny ústavy.

ČSSD proti novele 

Přerušení jednání pak prosadili spolu s komunisty také poslanci ČSSD, kteří novelu zatím vehementně odmítají. Podle předsedy soc. dem. Jiřího Paroubka nepřípustně posiluje pravomoci prezidenta.

Senátní návrh novely ústavy navíc podle ČSSD přináší jen účelovou změnu, která se jejím zastáncům momentálně hodí.

Podle předsedy zelených Martina Bursíka se Sněmovna může dostat do situace, kdy druhý pokus o sestavení vlády zkrachuje a šéf dolní komory Miloslav Vlček z ČSSD před třetím pokusem odstoupí, jak slíbil. Kdyby se pak poslanci nebyli schopni dohodnout na tom, kdo má Vlčka nahradit, bylo by možné Sněmovnu právě na základě této novely rozpustit, připomněl Bursík.

Poslanci mají další řádnou schůzi naplánovanou na konec listopadu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám