Hlavní obsah

Poslanci-lékaři očkování nechtějí, raději zaplatí pokutu

– Praha
Právo, ada, nig

Pokud by hlavní hygienik Michael Vít rozhodl o povinném očkování osob důležitých pro chod státu, pak ve Sněmovně by se to dotklo i sedmi poslanců, kteří nosí před jménem titul MUDr. V seznamu jsou kvůli své lékařské profesi, ne kvůli členství v parlamentu. Očkování skoro všichni ale na dotaz Práva odmítli. Radši by zaplatili pokutu.

Foto: Reuters

Článek

Ke změně názoru odpůrce nepřinutí ani upozornění ministryně Dany Juráskové, že odmítnutí znamená přestupek pod sankcí až 10 tisíc korun. Spodní hranice v zákoně o přestupcích v tomto případě není určena.

Poslanci a senátoři mají tzv. přestupkovou imunitu. To znamená, že si mohou vybrat, kdo by jejich provinění řešil – buď správní orgán v místě bydliště (obecní úřad), nebo imunitní výbor parlamentní komory.

Šťastný: Je to hloupost

Nejostřeji se proti povinnosti podrobit se očkování staví místopředseda zdravotního výboru Boris Šťastný (ODS), který se pravidelně již léta nechává dobrovolně preventivě očkovat proti chřipce sezónní.

„Pokládám to za naprostou hloupost, strašení lidí. Zásadně to odmítám a budu všemi prostředky bojovat za to, aby očkování proti této banální chorobě bylo dobrovolné,“ řekl Právu poslanec.

Vláda podobně jako vlády v ostatních zemích podlehla falešné panice a nakoupila milióny vakcín. Teď se je snaží podle mě mermomocí upotřebit
poslanec ODS Boris Šťastný

„Já bych se nenechal očkovat proti viru A/H1N1, ani kdyby to bylo povinné. Každý občan má podle Listiny základních práv a svobod i mezinárodní úmluvy právo odmítnout poskytnutí lékařského výkonu, takže já bych to považoval jako zásah do svých práv,“ dodal. Má v tom naprosto shodný názor s prezidentem Václavem Klausem, u kterého působil jako poradce.

Na existenci úmluvy o lidských právech v biomedicíně, která zdůrazňuje právo každého jednotlivce na informovaný souhlas s jakýmkoliv zdravotnickým zákrokem, a tedy i s očkováním, upozorňuje i profesorka trestního práva Dagmar Císařová z pražské Právnické fakulty UK. Proto se domnívá, že nelze povinné očkování nařídit ani vojákům.

„Je to součást lidských práv. Pokud by se jich někdo chtěl domoci, může jít přes správní soudnictví až k Ústavnímu soudu, případně k soudu pro lidská práva ve Štrasburku,“ tvrdí právnička, která na této fakultě působí jako vedoucí Centra zdravotnického práva.

„Chtějí se jen zbavit vakcín“

Šťastný vidí problém také v tom, že vláda nyní řeší problém, co s nakoupenými vakcínami.

„Vláda podobně jako vlády v ostatních zemích podlehla falešné panice a nakoupila milióny vakcín. Problém je teď v tom, že naše vláda se je snaží podle mě mermomocí upotřebit a často i takovýmito nevhodnými způsoby,“ dodal Šťastný.

Ani jeho stranický kolega – další místopředseda zdravotního výboru – Jozef Kochan se očkování nepodrobí. Je již očkován proti sezónní chřipce a nějaké protilátky již má. Jinak by se očkování nyní nebránil.

Do očkování se nehrne ani šéf téhož výboru Jaroslav Krákora (ČSSD). „Když to ale bude povinné, tak obstrukce dělat nebudu. To snad tělo unese,“ řekl s tím, že ale teď to do úvahy nepřipadá, protože právě prodělává lehké onemocnění s teplotou a rýmou.

Vlček: Nepřinutí mě

S odkazem na svůj zdravotní stav rezolutně odmítá očkování šéf Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD), který se z titulu funkce účastní zasedání Bezpečnostní rady státu (BRS). Její členové patří k těm, kdo se budou muset případně povinnému očkování podrobit.

Vlček je již léta limitován svým těžkým onemocněním slinivky, a tak mu ošetřující lékař očkování nedoporučil.

„Nenechám se očkovat na nějakou chorobu, která by mi mohla vyvolat nepředvídanou reakci mé slinivky,“ řekl Vlček Právu. „A nenechám se, ani kdyby mě nutili. I když se dopustím přestupku, protože mé zdraví je mi přednější než nějaké nařízení od zeleného stolu,“ prohlásil.

Žádné velké nadšení nad tím, že by se musel podřídit očkování, nejeví ani jeden z devítičlenné BRS, ministr vnitra Martin Pecina, který má prý s očkováním v minulosti špatnou zkušenost. „Když to bude povinné, tak se podřídím. Jinak se ale dobrovolně nenechám, protože mám na očkování vždy špatnou reakci a chřipku nedostávám,“ řekl Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám