Hlavní obsah

Poslanci kývli na omezení imunity, ale asi pozdě

PRAHA

Návrh na omezení imunity poslanců a senátorů už zřejmě parlament do voleb schválit nestihne. Sněmovna v úterý sice tuto lidoveckou novelu ústavy propustila do další fáze projednávání, odmítla ale zkrátit legislativní lhůty pro jednání výborů. Do voleb tak už dolní komora o této předloze pravděpodobně nestihne rozhodnout.

Článek

Lidovci navrhují omezit imunitu poslanců a senátorů jen na dobu výkonu jejich mandátu. Nyní je praxe taková, že pokud parlament svého člena k trestnímu stíhání nevydá, je už v daném případě navždy vyloučeno.

Pustili i volební novelu

Poslanci čtyři měsíce před sněmovními volbami znovu odstartovali souboj o počet preferenčních hlasů. Sněmovna v prvním čtení podpořila volební novelu, kterou poslanci ČSSD chtějí zvýšit ze dvou na pět počet konkrétních kandidátů, jejichž zvolení by mohli lidé podpořit. Současně navrhli snížit na dvě procenta množství preferenčních hlasů pro přednostní přidělení mandátu vybraných poslanců. Opoziční ODS ani vládní KDU-ČSL si ale takové změny nepřejí.

Volební novela má sice nabýt účinnosti dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů, ale s ohledem na zákonné lhůty pro schvalování je velmi nejisté, že by změnu mohli využít lidé už při červnových volbách do dolní komory parlamentu. Sněmovna totiž odmítla zkrátit lhůtu pro projednání novely na měsíc, aby ji mohla schvalovat už na březnové schůzi.

Marek Benda z opoziční ODS upozornil na to, že prezident by novelu mohl dostat k podpisu nejdříve v květnu, tedy několik dní před sněmovními volbami, které se uskuteční 2. a 3. června. Z těchto důvodů neúspěšně navrhoval novelu vrátit předkladatelům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám